2023.12.03. 08:35:50 6641 281

Szükségünk van-e hitre? – Avagy: lélek,lélek, de miből élek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vethetjük hitünket önmagunkba, párunkba, gyermekeinkbe, legkedvesebb barátainkba, eszmékbe, célokba, a még megfoghatatlanba. A hit kultúránként és egyénenként változik. Mi több: az egyes ember életszakaszai, műveltsége, életszemlélete, szocializációja mértékében és függvényében ugyancsak mutathat változást. Mélységet vagy éppen magasságot.

 - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

A hit sok minden lehet. Amivel viszont a legkevésbé sem téveszthető össze – mégis oly sűrűn kerül sor erre – az a hiszékenység. Ha a hit egy épület, akkor az építőkő a meggyőződés. A személyes, kutatáson és megfigyelésen alapuló, tudni és érteni vágyó, átszűrt és babonafosztott meggyőződés. Melynek kiindulópontja az a belső buzdítóerő, mely kíváncsivá, keresővé tesz. Amennyiben a hitből hiányzik a meggyőződés, akkor semmi éltetőerő nincs benne, csupán a lecsupaszított formaság.

Még a krőzusi pompa és bőség közepette is felbukkanhat egy – látszólag oda nem illő – hiányjelző érzés. De vajon mikor nevezhető a hit hitelesnek? Ha az első próba fuvallata elsöpri, akkor bizonyosan nem állunk készen a hit terén. Egy német kutatásból például kiderült, hogy a fensőbb erő(k)be, a magasabb hatalmak emberről gondoskodó mibenlétébe vetett (korábbi) hit a világjárvány alatt jelentősen csökkent. A természetfelettivel jobban együttrezdülő régi korok emberei éppen a traumatikus események, katasztrófák és válságok idején éreztek nagyobb késztetést a hitre támaszkodásra. Az egyéneket és kisebb-nagyobb közösségeket sújtó csapások és viszontagságok kirántják alólunk a megszokottnak, természetesnek, normálisnak megélt életvitel szőnyegét. Képbe lépnek a „mi van akkor, ha…” mindent megkérdőjelező kérdések. Mint: a mi az életünk célja, kik vagyunk, mi a feladatunk?

A hit erő. Átalakítja az életünket, a kapcsolatainkat, a gondolkodásmódunkat, életminőségünket. Mindannyian hallottunk már egy „betegségre ítélt” ember gyógyulásba vetett hitéről. A bizalom abban, hogy nem csak egy – látható – út létezik, hanem vannak más minőségű mozgatórugók is. A hit a szellem tápláléka. A személyes meggyőződés viszont cselekvésre ösztönöz, kizárva a várakozó-pózba állás passzivitását. Tervezünk, részletekre bontunk, célokat tűzünk ki (lásd például egy év végi: „hiszek abban, hogy az elkövetkező évben megtalálom az igaz szerelmet”). Kreatívvá válunk. Edződik az akaraterőnk, a szívósságunk. Tudjuk, ha az életünk bármely terén sikert akarunk elérni – akár anyagi, akár lelki-szellemi téren – szükség van egy olyan forrásra, melyből egy kortyot hörpintve újra erőre kapunk, és tovább haladunk a megkezdett úton. Amennyiben visszatekintünk életünk meghatározó eseményeire, tovább erősödhet a magunkba, céljainkba, felsőbb erőkbe, a kitartó munkába stb. vetett hitünk. Fel vagyunk vértezve hitbéli siker tapasztalatokkal és élményekkel, így nem tartunk attól, ha újabb kihívások, mérföldkövek kerülnek az utunkba. Céltudatosabbá válunk, hiszen tudjuk: honnan indultunk, és azt is, hogy hova akarunk eljutni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.

A pillanat megörökítésének művészete - A fotózás élménye

A többszörösen is díjnyertes, nemzetközileg nagy szakmai elismertségre szert tett, fekete-fehér stílusáról híres fotóművész és építész, Julia Anna Gospodarou szerint több tényező is szükséges ahhoz, hogy a fotózást művészetként értékeljük. Ezek között szerepel példaként az eredetiség is. A fényképezés mint művészet révén más szemszögből szemlélhetjük a körülöttünk lévő világot. A művészetre pedig hajlamosak lehetünk úgy tekinteni, akárcsak egy olyan különleges eszközre, amely segít megérezni a belső egyensúlyt. Nem csoda, hogy egyre többen választják a fotózást hobbi tevékenységként.

Elfoglalt anyukaként is lehetsz fitt

Anyaként a gyermekek és a róluk való gondoskodás mindennél és mindenkinél fontosabbá válik. Ez egyfajta anyai küldetésként is számon tartható. Azonban annak érdekében, hogy a gyermekekkel töltött idő még felemelőbb és örömtelibb lehessen, nem szabad figyelmen kívül hagyni az öngondoskodást sem. Ezek olyan aprónak tetsző, mégis meghatározó, egyénenként és igényenként eltérő mozzanatokat foglalhatnak magukba, mint a meditáció, a könyvolvasás vagy éppen egy sétával egybekötött baráti beszélgetés.