2015.10.31. 08:20:46 10729 262

Sütve, főzve, grillezve? – Hogy készítsük el a zöldséget?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napi zöldség és gyümölcs fogyasztás az egészséges élet alapja. Már egész pici korunk óta figyelnek, felnőttként pedig figyelnünk kell ennek betartására. Ám nem mindegy, milyen formában kerülnek ezek a finomságok a tányérunkra? Párolva? Főzve? Sütve? Hogyan a legegészségesebb?

Zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek

Mert finomak mindenhogy, ám vitamintartalmuk nem minden esetben marad ugyanolyan. De mégis, melyik elkészítési módot válasszuk?

Nyersen a legjobb

Kétség nem fér ahhoz, hogy a nyersen elfogyasztott zöldség a legegészségesebb. Sőt, naponta legalább egyszer érdemes nyers gyümölcsöt vagy zöldséget magunkhoz venni. Magas C-vitamin tartalma miatt a zöld paprika valódi csemege, de a bevállalósabbak próbálkozhatnak a brokkolival, kelbimbóval, karfiollal.

A hagyományos: amikor főzzük

Általában mindenki így készíti el a zöldségek nagy részét, hiszen így a legegyszerűbb, talán leggyorsabb, köretként vagy magában fogyasztva is finom. De minél tovább főzzük a természet adta finomságokat, minél többet állnak a forró vízben, annál kevesebb vitamin és értékes ásványi anyag marad benne.

Valamivel jobb, ha dinszteljük

Vagyis saját levében pároljuk. Ilyenkor azért több vitamin marad benne, mint főzéskor, hiszen nem kap plusz folyadékot. A zöldségek a saját levükben „főnek” majd, felesleges zsiradék hozzáadása nélkül. Hogy megfelelő mennyiségű folyadék képződjön a zöldségek elkészültéhez, az edény tetejét, melyben készülnek a finomságok, nem szabad félrehúzni, hanem „le kell zárni”. Az így képződő „gőzben” a zöldségek ropogósra dinsztelődnek majd.

Ahol már eszköz szükséges: a párolás

Kétségtelen, hogy a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza így majd a zöldségünk, ám ehhez be kell szereznünk egy speciális edényt, esetleg készüléket, melynek segítségével isteni finomra párolhatjuk zöldségeinket. Kétségkívül így a leggyorsabb elkészíteni a kert/piac kincseit, ám némi beruházást igényel.

Ami nyáron lehet sláger: a grillezés

Hacsak nincs egy elektromos grillünk otthon, a következő nyárig várnunk kell a finom zöldségek ilyen módon való elkészítésével. De ha türelmesek vagyunk, az év legforróbb napjain nem érdemes kihagyni ezt a finomságot. Nem kell közvetlenül a forróság felett elkészíteni, tegyünk alá egy alufóliát. Ha sütés előtt olajban pácoljuk, magasabb kalóriatartalommal számolhatunk, úgyhogy érdemes kihagyni ezt a lépést és csak „natúrban” a szén fölé tenni.

Amit csak ritkán alkalmazzunk: a sütés

Vagyis az olajban, zsírban való sütést felejtsük el. Ugyan ízre biztos finomak így is a zöldségek, de az egészségünk szempontjából nem épp ez a legjobb elkészítési mód. Vitamintartalmuk így a legalacsonyabb, illetve a zöldségek így csak megszívják magukat olajjal, pláne, ha nem várjuk meg, míg az olaj, zsiradék megfelelő hőmérsékletű. Csak nagyon kivételes esetben készítsük így el a kedvenc kerti „barátainkat”.

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Áfonyás-kókuszos süti, mert itt a nyár!

Az áfonya a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, amely frissítő ízével és élénk színével varázsolja el az ízlelőbimbókat. Az áfonyából készült sütemények különleges helyet foglalnak el a sütés szerelmeseinek szívében. Ezek a sütemények nemcsak finomak, hanem a nyár hangulatát is magukkal hozzák minden egyes falatban.

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.