2015.10.31. 08:20:46 9668 262

Sütve, főzve, grillezve? – Hogy készítsük el a zöldséget?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napi zöldség és gyümölcs fogyasztás az egészséges élet alapja. Már egész pici korunk óta figyelnek, felnőttként pedig figyelnünk kell ennek betartására. Ám nem mindegy, milyen formában kerülnek ezek a finomságok a tányérunkra? Párolva? Főzve? Sütve? Hogyan a legegészségesebb?

Zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek

Mert finomak mindenhogy, ám vitamintartalmuk nem minden esetben marad ugyanolyan. De mégis, melyik elkészítési módot válasszuk?

Nyersen a legjobb

Kétség nem fér ahhoz, hogy a nyersen elfogyasztott zöldség a legegészségesebb. Sőt, naponta legalább egyszer érdemes nyers gyümölcsöt vagy zöldséget magunkhoz venni. Magas C-vitamin tartalma miatt a zöld paprika valódi csemege, de a bevállalósabbak próbálkozhatnak a brokkolival, kelbimbóval, karfiollal.

A hagyományos: amikor főzzük

Általában mindenki így készíti el a zöldségek nagy részét, hiszen így a legegyszerűbb, talán leggyorsabb, köretként vagy magában fogyasztva is finom. De minél tovább főzzük a természet adta finomságokat, minél többet állnak a forró vízben, annál kevesebb vitamin és értékes ásványi anyag marad benne.

Valamivel jobb, ha dinszteljük

Vagyis saját levében pároljuk. Ilyenkor azért több vitamin marad benne, mint főzéskor, hiszen nem kap plusz folyadékot. A zöldségek a saját levükben „főnek” majd, felesleges zsiradék hozzáadása nélkül. Hogy megfelelő mennyiségű folyadék képződjön a zöldségek elkészültéhez, az edény tetejét, melyben készülnek a finomságok, nem szabad félrehúzni, hanem „le kell zárni”. Az így képződő „gőzben” a zöldségek ropogósra dinsztelődnek majd.

Ahol már eszköz szükséges: a párolás

Kétségtelen, hogy a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza így majd a zöldségünk, ám ehhez be kell szereznünk egy speciális edényt, esetleg készüléket, melynek segítségével isteni finomra párolhatjuk zöldségeinket. Kétségkívül így a leggyorsabb elkészíteni a kert/piac kincseit, ám némi beruházást igényel.

Ami nyáron lehet sláger: a grillezés

Hacsak nincs egy elektromos grillünk otthon, a következő nyárig várnunk kell a finom zöldségek ilyen módon való elkészítésével. De ha türelmesek vagyunk, az év legforróbb napjain nem érdemes kihagyni ezt a finomságot. Nem kell közvetlenül a forróság felett elkészíteni, tegyünk alá egy alufóliát. Ha sütés előtt olajban pácoljuk, magasabb kalóriatartalommal számolhatunk, úgyhogy érdemes kihagyni ezt a lépést és csak „natúrban” a szén fölé tenni.

Amit csak ritkán alkalmazzunk: a sütés

Vagyis az olajban, zsírban való sütést felejtsük el. Ugyan ízre biztos finomak így is a zöldségek, de az egészségünk szempontjából nem épp ez a legjobb elkészítési mód. Vitamintartalmuk így a legalacsonyabb, illetve a zöldségek így csak megszívják magukat olajjal, pláne, ha nem várjuk meg, míg az olaj, zsiradék megfelelő hőmérsékletű. Csak nagyon kivételes esetben készítsük így el a kedvenc kerti „barátainkat”.

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bruschetta helyett: Itt a ricotta-krémes pirítós ideje!

Viszlát, nyár! Viszlát, friss paradicsom! Jöhetnek a kicsit nehezebb hozzávalók, s ha már olasz „pirítós”, akkor maradjunk a déli ízeknél: Egy egyszerű és finom ricottás krém receptje néhány még annál is egyszerűbb aromát adó hozzávaló segítségével krémes, könnyű mártogatóst eredményez.

Fogyni szeretnél? Hiba kihagyni a vacsorát!

Vékonynak lenni - azzá válni, majd annak maradni - nem könnyű feladat. Életmódváltás nélkül elképzelhetetlen a siker: Edzés, amibe beletartozhat az is, hogy a lépcsőzést használjuk a lift használata helyett, diétás étrend tartása, még akkor is uralkodni magadon, amikor a kedvenc ételedet látod magad előtt. Rengeteg mindent be kell tartani ahhoz, hogy karcsúsodhassunk, azonban a koplalás ennek nem része!

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.