2020.08.08. 17:45:14 11170 284

Slow living és slow travel - Így is lehet élni és nyaralni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Slow movementnek (Lassú mozgalom, ha le szeretnénk fordítani) már egészen népes követő tábora van. Az élet minden területén bevethetjük ezt a filozófiát, melynek a lényege -. ahogy valószínűleg már te is kitaláltad - a lassúság. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Slow travel, lakóautó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Slow travel, lakóautó

Fast food vs. Slow food

A Slow mozgalom elindulása Carlo Petrini nevéhez köthető, aki 1986-ban tiltakozott az első gyorsétterem megnyitása ellen Rómában. Ekkor még csak az ételek élvezetéről, a főzés és kóstolgatás öröméről szólt ez a filozófia. Hiszen valódi életöröm az evés, de csak akkor, ha megadják a módját, s mint tudjuk a gyorséttermi étkezés nem éppen erről szól.

Ez már mind történelem, azóta ugyanis a gasztronómián kívül az élet valamennyi területére (Slow Health, Slow Travel, Slow Parenting, Slow Work, Slow Sex, Slow Fashion, Slow TV és Slow Living) ráhúzták ezt a filozófiát, s manapság rendkívüli népszerűségnek örvend.

A karantén kikényszerítette a lassítást

A koronavírus következtében hetekig karanténban voltunk, ami számunkra jelentős belassulással járt. Ekkor döbbentünk rá, hogy milyen tempóban éltük a hétköznapokat. Gyors egymásutánjában történtek velünk a dolgok, nem igazán tudtunk semmit sem megélni, csak úgy éldegéltünk, a napok elteltek..., de nem “ízlelgettük” őket. Nem is gondoltunk arra, hogy lehetne ez másként is, aztán jött a bezártság. Akár rosszul is elsülhetett volna, de nem így történt. Tulajdonképpen rájöttünk, hogy a lassúság jó. A lassúság a barátunk. Miért ne élhetnénk így továbbra is? Miért ne aknázhatnánk ki az ebben rejlő lehetőségeket az életünk minden területén?

“Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?”
/Antoine de Saint-Exupéry/

De hogyan kell lassan élni?

Furcsa, de a mai felgyorsult világban jogos a kérdés. Mindent gyorsan csinálunk, expressz gyorsasággal vásárolunk online, ételt rendelünk, a munkahelyünkön is ezerrel pörgünk, multitaskingolunk. A lehető legtöbb dolgot igyekszünk belezsúfolni egy napba. Egyenes út vezet így a kiégéshez. A slow lényege az, hogy legyünk jelen a pillanatban. Vállaljunk kevesebbet, de azt csináljuk meg tökéletesen. Tanuljunk meg nemet mondani és priorizálni. Ha erre tudatosan odafigyelünk, teljesebb, élvezetesebb és egészségesebb életet fogunk élni.

Nyaralj lassan!

Ha valamikor érdemes tényleg lassú tempóra váltani, akkor az a nyaralás ideje. A slow travel filozófia annyit takar, hogy nem rohanunk egyik látványosságtól a másikig, nem akarunk 7 napba mindent belezsúfolni, hanem normális tempóban felfedezzünk egy környéket. A helyi termelőktől vásárolunk, bejárjuk az adott várost vagy falut, elidőzünk egy kávézó teraszán. Nem rohanunk, nem járunk városról városra, hanem hátradőlünk, pihenünk. Természetesen aktívan is tölthetjük, túrázhatunk, sportolhatunk a környéken, de mindeközben tiszteletben tartjuk a helyieket és a kultúrájukat valamint a természetet.

Tehát nem a közlekedési eszközünk lesz lassú - bár ezt is megtehetjük - hanem egyszerűen szemlélet módot váltunk. Ha a tengerpartra mentünk nyaralni, akkor élvezzük ki a tengert, nézzük, fürödjünk benne, sétáljunk a partján. Keressük meg a piacot a környéken, főzzünk helyi hozzávalókból, vagy együnk helyi éttermekben (nem gyors étteremben). Ismerjük meg a terület jellegzetességeit, kultúráját, gasztronómiáját, különlegességeit. Ne utazzunk 200 km-rel odébb, hogy megnézzünk egy világörökséget, ne váltsunk 8 múzeumbelépőt és legfőképpen ne rohanjunk, hogy mindenhova odaérjünk....

Miért jó ez?

Tulajdonképpen mindennek jót tesz, de vegyük őket sorra.

  • Az utazásoddal kevésbé terheled a környezetet, hiszen miután elérted az úti célodat, egy helyben maradsz.
  • Nem kell sokat az autóban ülni. Sőt, az oda út maga is lehet lassú és környezetkímélő, ha például vonattal elérhető helyre mész. (Tégy így!)
  • Nem fáradsz el a nyaralás alatt, és tényleg kipihenten, feltöltődve mész haza.
  • Csökkented a stresszt, ami jót tesz az egészségednek.
  • Az agyad is sokkal jobban kikapcsol, többet elmélkedhetsz.
  • A szeretteidre koncentrálhatsz, így a kapcsolataid is csak profitálhatnak a lelassulásnak köszönhetően

Forrás: smartertravel.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában