2024.09.05. 08:32:40 5738 222

Rákellenes tulajdonsággal bíró, soknevű, fura „gyümölcs” – a padlizsán
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyebek mellett tojásgyümölcsként és török paradicsomként is emlegetett padlizsán változatos elkészítési módot kínál, hiszen sütve és főzve, előételként és főételként, salátaként és töltött változatban egyaránt kényezteti az ízlelőbimbónkat. Ez a zöldségnövény már évszázadok óta a hagyományos orvoslás egyik szereplője, amelyet például a cukorbetegség kezelésére és az asztma enyhítésére is alkalmaztak.

Padlizsán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Padlizsán

Mit tudunk még a padlizsánról?

Bár a padlizsán önmagában nem sorolható a legtáplálóbb növények közé, mégis megfelelő mennyiségben tartalmaz olyan értékes anyagokat, mint a kálium és a rost. Abból kifolyólag, hogy adagonként alig több, mint 25 kalória van benne, a fogyókúrázók is bűntudat nélkül fogyaszthatják. Antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket a károsodástól. Ugyanakkor a benne lévő polifenolok, ezek a növényi eredetű anyagok, sejttámogató képességgel bírnak – a korai laboratóriumi vizsgálatok eredményei arra engedték következtetni a tudósokat, hogy a padlizsán védelmet nyújt az akár rákos megbetegedéshez is vezető DNS-károsodással szemben.

Vannak, akik szerint a padlizsánban található szolanin fokozhatja a gyulladást és súlyosabbá teheti a betegségeket (pl. ízületi gyulladást), azonban a WebMD szakemberei szerint minderre nincs megalapozott bizonyíték. A padlizsánfogyasztás okozta allergiás reakciók (pl. rekedt hang, csalánkiütés, viszketés) is igen ritkának bizonyulnak.

Meglepődhetünk azon, hogy a zöldségnövényként ismert padlizsán valójában gyümölcs - ezen besorolását pedig azzal magyarázzák, hogy virágzó növényből fejlődik ki és magokat is tartalmaz. A növénynek számos fajtája létezik, melyek példányai méretben és színben ugyancsak eltérhetnek egymástól - ezen belül a legelterjedtebb, egyúttal a legismertebb változatként a mélylila színnel rendelkező padlizsán mutatkozik, azonban létezik zöld, piros és fekete színbe „öltözködött” variáns is.

Egy csészényi mennyiségben elfogyasztott padlizsán olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint a korábban is említett rost (3 gramm), fehérje (1 gramm), szénhidrát (5 gramm), tovább van benne mangán, folsav, kálium, valamint K- és C-vitamin. Ezek után nem csoda, ha kedvet kaptunk egy padlizsános étel elkészítéséhez- például padlizsános ragu, csőben sült padlizsán, réteges padlizsán vagy akár padlizsánkrém formájában.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...