2015.09.16. 12:27:34 9408 226

Rágcsáljunk mandulát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mandula nemcsak az egyik legfinomabb olajos mag, de az egyik legegészségesebb is! A cukorbetegek, a magas vérnyomás-betegek és a magas koleszterinszinttel küzdők, valamint a fogyókúrázók is profitálhatnak belőle. Az ára változó lehet, így érdemes szétnézni, mielőtt megvásároljuk.

Mandula, mandulaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mandula, mandulaolaj

A mandula tápanyag tartalma

100 g mandulában kb. 600 kalória, 21 g fehérje, 49 g zsír és 21 g szénhidrát van. Zsírsavakból telített és telítetlen fajtát is tartalmaz. Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, azaz nem ugrik meg a vércukorszint a fogyasztását követően.

Vitamin és ásványi anyag tartalma

A mandulát nemcsak élvezeti célokból, rágcsaként érdemes fogyasztani. A nyers (azaz nem pirított és legfőképpen nem sózott) mandula kiváló vitaminforrás. A következőket tartalmazza nagyobb mennyiségben: B1-, B2-, B6- és E-vitamin. A mandula egyébként az egyik legjobb E-vitamin forrás a világon. Ezenkívül remek kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink forrás.

Fantasztikus antioxidáns!

Mint olvashattad a mandula rengeteg antioxidáns hatású vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek nagy része éppen a mandula vékony barna héjában van, így érdemes ezzel együtt fogyasztanod. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyök támadásától, így nyújthatnak védelmet a betegségek és a korai sejtöregedés ellen.

Magnézium, magnézium, magnézium!

A mandulát nemcsak alacsony glikémiás indexe miatt érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek, hanem magas magnézium tartalma miatt is. A magnéziumhiány nagyon gyakori a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél, pedig segítene a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül a magas vérnyomás-betegeknek is előnyös lehet a mandulafogyasztás, mivel a magnéziumhiány több kutatás szerint is összekapcsolható a betegség kialakulásával.

Ha stresszesebbnek érzed magad a kelleténél, szintén segíthet a mandula természetes magnéziumtartalma. A rágcsálás egyébként is megnyugtat és segítheti a koncentrációt is, ami nagyon fontos stresszes élethelyzetekben.

Csökkentheti a koleszterinszintet!

Egy-két maréknyi mandula elfogyasztásával hozzájárulhatunk a koleszterinszint enyhe csökkenéséhez.

Segíthet a fogyókúrában!

A magok kalóriatartalmának 10-15%-a nem szívódik fel a testben. Ráadásul jó éhségűző, így kiváló kiegészítés a diéta alatt. Egy 100 túlsúlyos nőt vizsgáló kutatásban, azt találták, hogy azok, akik mandulát fogyasztottak több kilót adtak le, mint a másik csoport. Tehát magas zsírtartalma ellenére, nem kell kiiktatni a fogyókúrából, de vigyázni kell vele, hogy az ajánlott mennyiséget (1, maximum 2 markényi) ne lépjük túl, hiszen eteti magát.

Mandulaolaj – a bőrpuhító csodaszer

A mandula préselt olaját a szépségipar már régóta felhasználja. E-vitamin tartalma hozzájárulhat a bőr öregedésének késleltetéséhez és a regenerálódáshoz, ezenkívül megóvja a kiszáradástól is. A tiszta mandulaolajat nedves bőrbe dörzsöljük be zuhanyzás után.

Mindannyiunk kedvence: a marcipán

A vékony, barna héjától megfosztott, ledarált mandula a marcipán fontos összetevője. A legaromásabb marcipánokhoz keserű mandulát is kevernek, amit egyébkén önmagában nem fogyasztanánk, de ez adja a kedvelt édesség és cukrász-alapanyag igazi zamatát. Az őrölt mandula, azaz a mandulaliszt tökéletes helyettesítője lehet a lisztnek süteményekben.

Az éretlen mandulát likőrökhöz is felhasználják, az aromás ital koktélok és sütemények kedvelt kiegészítője.

Figyelmeztetés!

A keserű mandula ciánsavat is tartalmaz, 10-12 szem elfogyasztása már mérgezéses tünetekkel járhat, de keserű íze miatt valószínűleg ennyit nem eszik meg belőle senki sem. Főzés vagy más hőkezelés hatására ez az anyag lebomlik.

Forrás: authoritynutrition.com, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.