2015.09.16. 12:27:34 9390 226

Rágcsáljunk mandulát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mandula nemcsak az egyik legfinomabb olajos mag, de az egyik legegészségesebb is! A cukorbetegek, a magas vérnyomás-betegek és a magas koleszterinszinttel küzdők, valamint a fogyókúrázók is profitálhatnak belőle. Az ára változó lehet, így érdemes szétnézni, mielőtt megvásároljuk.

Mandula, mandulaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mandula, mandulaolaj

A mandula tápanyag tartalma

100 g mandulában kb. 600 kalória, 21 g fehérje, 49 g zsír és 21 g szénhidrát van. Zsírsavakból telített és telítetlen fajtát is tartalmaz. Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, azaz nem ugrik meg a vércukorszint a fogyasztását követően.

Vitamin és ásványi anyag tartalma

A mandulát nemcsak élvezeti célokból, rágcsaként érdemes fogyasztani. A nyers (azaz nem pirított és legfőképpen nem sózott) mandula kiváló vitaminforrás. A következőket tartalmazza nagyobb mennyiségben: B1-, B2-, B6- és E-vitamin. A mandula egyébként az egyik legjobb E-vitamin forrás a világon. Ezenkívül remek kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink forrás.

Fantasztikus antioxidáns!

Mint olvashattad a mandula rengeteg antioxidáns hatású vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek nagy része éppen a mandula vékony barna héjában van, így érdemes ezzel együtt fogyasztanod. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyök támadásától, így nyújthatnak védelmet a betegségek és a korai sejtöregedés ellen.

Magnézium, magnézium, magnézium!

A mandulát nemcsak alacsony glikémiás indexe miatt érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek, hanem magas magnézium tartalma miatt is. A magnéziumhiány nagyon gyakori a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél, pedig segítene a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül a magas vérnyomás-betegeknek is előnyös lehet a mandulafogyasztás, mivel a magnéziumhiány több kutatás szerint is összekapcsolható a betegség kialakulásával.

Ha stresszesebbnek érzed magad a kelleténél, szintén segíthet a mandula természetes magnéziumtartalma. A rágcsálás egyébként is megnyugtat és segítheti a koncentrációt is, ami nagyon fontos stresszes élethelyzetekben.

Csökkentheti a koleszterinszintet!

Egy-két maréknyi mandula elfogyasztásával hozzájárulhatunk a koleszterinszint enyhe csökkenéséhez.

Segíthet a fogyókúrában!

A magok kalóriatartalmának 10-15%-a nem szívódik fel a testben. Ráadásul jó éhségűző, így kiváló kiegészítés a diéta alatt. Egy 100 túlsúlyos nőt vizsgáló kutatásban, azt találták, hogy azok, akik mandulát fogyasztottak több kilót adtak le, mint a másik csoport. Tehát magas zsírtartalma ellenére, nem kell kiiktatni a fogyókúrából, de vigyázni kell vele, hogy az ajánlott mennyiséget (1, maximum 2 markényi) ne lépjük túl, hiszen eteti magát.

Mandulaolaj – a bőrpuhító csodaszer

A mandula préselt olaját a szépségipar már régóta felhasználja. E-vitamin tartalma hozzájárulhat a bőr öregedésének késleltetéséhez és a regenerálódáshoz, ezenkívül megóvja a kiszáradástól is. A tiszta mandulaolajat nedves bőrbe dörzsöljük be zuhanyzás után.

Mindannyiunk kedvence: a marcipán

A vékony, barna héjától megfosztott, ledarált mandula a marcipán fontos összetevője. A legaromásabb marcipánokhoz keserű mandulát is kevernek, amit egyébkén önmagában nem fogyasztanánk, de ez adja a kedvelt édesség és cukrász-alapanyag igazi zamatát. Az őrölt mandula, azaz a mandulaliszt tökéletes helyettesítője lehet a lisztnek süteményekben.

Az éretlen mandulát likőrökhöz is felhasználják, az aromás ital koktélok és sütemények kedvelt kiegészítője.

Figyelmeztetés!

A keserű mandula ciánsavat is tartalmaz, 10-12 szem elfogyasztása már mérgezéses tünetekkel járhat, de keserű íze miatt valószínűleg ennyit nem eszik meg belőle senki sem. Főzés vagy más hőkezelés hatására ez az anyag lebomlik.

Forrás: authoritynutrition.com, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.