2022.08.22. 14:52:39 6911 250

Négy isteni gluténmentes recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon sokan küzdenek ma a gluténérzékenység problémájával. Mielőtt belekezdenénk, le kell szögeznünk, hogy ez nem csak egy hóbort vagy divatbetegség, ahogyan ezt sokan gondolják. Számos kellemetlenséget és idővel egyre súlyosabb egészségügyi gondokat okoz, ha nem ismerik fel időben. Érdemes mindenképp orvosi segítséget és alapos kivizsgálást kérni, ha olyan tüneteket észlelünk magunkon, mint a rendszeres puffadás, emésztési problémák és görcsök, krónikus fáradékonyság, anyagcsere gondok.

Gluténmentes ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténmentes ételek

Sok betegség okozhatja ezeket a tüneteket , de ki kell zárni, nem áll-e gluténérzékenység a háttérben. Ha mégsem, akkor megnyugodhatunk. Indokolatlanul azonban tényleg ne kezdjünk gluténmentes étrendet, mert az sem biztos, hogy jót tesz a szervezetünknek. Minden esetben kérjük ki a szakértő orvos, legelőször gasztroenterológus véleményét. Íme néhány remek gluténmentes recept, hogy ne essünk kétségbe, ha kiderül, gluténérzékenységgel küzdünk.

Csirkemell salátaágyon

Hozzávalók (4 adag):500 g csirkemell, 500 g friss paradicsom, 200 g magozott zöld olivabogyó, 100 g sótól leáztatott kapribogyó, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint őrölt bors, 1 nagy csokor bazsalikom, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál gluténmentes ételízesítő, 600 g vegyes zöldségsaláta

Elkészítés: A mellet vágjuk fel apróbb kockákra, majd pirítsuk meg olívaolajon. Adjunk hozzá borsot és két cikk fokhagymát szétnyomva. Ha megpirult a hús, az időközben felaprított paradicsomot is öntsük hozzá. Alaposan forraljuk fel és főzzük össze a hússal. Amikor kezd elfőni a paradicsom leve, tegyük hozzá az olíva- és kapribogyót. Mehet hozzá a cukor és az ételízesítőt. Amikor szinte készen van a húsunk, akkor adjuk hozzá a bazsalikomot. Adagoljuk el a salátákat, majd osszuk el rajta a csirkemelles ragut.

Cukkini-karalábé krémleves

Hozzávalók (3-4 adag): 2 nagyobb karalábé, 1 db cukkini, 1 db közepes burgonya, 2 kávéskanál szárított kapor, ízlés szerint só, 2 kávéskanál gluténmentes ételízesítő, 1 dl növényi „tejszín” (rizs főzőkrém), 1 l víz

Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és lábasba tesszük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, sót és puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, és hozzákeverjük a növényi főzőkrémet.

Gluténmentes nokedli

Hozzávalók: 20 dkg gluténmentes liszt, 3 db tojás, 6 dkg víz, 1 csip só, 3 liter víz

Elkészítés: Egy nagyobb lábosba feltesszük a sós vizet melegedni. Összekeverjük a lisztet, a nagy csipet sót, a tojásokat és a vizet. Ezt a masszát ne hagyjuk hosszan állni, nem kell sokáig kevergetni, legyen homogén. Ezután a nokedlit nokedliszaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Megvárjuk, hogy újra forrni kezdjen a víz, megkeverjük a nokedlit, és kb. fél percig főzzük. A megfőtt nokedlit egy nagy szűrőbe öntjük, és hideg víz alatt átmossuk.

Láva süti öt perc alatt

Hozzávalók: 120 g gluténmentes lisztkeverék, 6 g sütőpor, 25 g cukor, csipet só, 6 g kakaópor, 65 g vaj vagy margarin vagy olaj, 170 g tej vagy növényi alternatíva

Elkészítés: A hozzávalókat tálba mérjük és elkeverjük, majd a tejjel és az olvasztott vajjal kikeverjük. Híg tésztát kapunk. 3 db szuflé formába, egyformán elosztjuk a masszát. Közepébe rejtjük a csoki kockát. 2,5-3 percig sütjük a mikróban (900 w). Hurkapálcával ellenőrizzük, ragad-e. Ha nem, elkészült a desszertünk. Jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.