2015.07.20. 15:30:26 10312 263

Mire figyelmeztetnek a beleid a puffadással?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy nem szívesen ismered be, de mindenki puffad, és a gáz bizony távozik a belekből. A legtöbb ember átlagosan 14-szer szellent naponta, ami teljesen természetes kísérője az emésztésnek. A baj ott kezdődik, ha gyakoribb és szagosabb a buborékparádé a kelleténél. Mit üzen ezzel a szervezeted?

Puffadás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Puffadás

Számos oka lehet a túl sok gáznak, ezek közül a leggyakoribb jelenségeket szedtük össze.

Túl sok rostot eszel

A rostos ételek jót tesznek az emésztésnek és egészségesek – mindenhonnan ez folyik, mégis a túl sok rost problémát okozhat, ha nem vagyunk hozzászokva. Azt javasoljuk, hogy apránként adagold csak a rostos zöldségeket és gyümölcsöket. Ha többet eszel a szokásosnál, készülj fel a gázdömpingre. Sétálj egy keveset, hogy segítsd a beleid mozgását.

Nem bírod a tejtermékeket vagy a glutént

A felnőttek egész nagy hányada képtelen a tej és a tejtermékek rendes emésztésére. Ha erre gyanakszol, vezess naplót az étkezésekről és az emésztésedről. Figyelj az ismétlődő rosszul létekre, és próbáld meg kiszűrni a bűnös élelmiszert. Az is lehet, hogy a glutént nem bírod.

Hogy ki derüljön melyik a bűnös a puffadásért, ne fogyassz együtt tejet és tejtermékeket, kenyérrel és kenyérfélékkel, illetve müzlivel, zabpehellyel és gabonapelyhekkel. Lehet, hogy nem vagy allergiás, de érzékeny a gyomrod az ilyesmikre.

Rossz ételeket választasz

Vannak puffadásra hajlamosító ételek, mint például a bab, a brokkoli, a karfiol, a káposzta stb. Róluk nagyjából mindenki tudja, milyen gázos hatással vannak a gyomorra. :) De hasonló gondot okozhatnak a mesterséges édesítőszerek, a nyírfacukor és az alkohol is.

Itt segíthet, ha mértéket tartasz, és nem fogyasztod naponta többször ezeket az ételeket, italokat, hanem csak napi egy alkalommal, és akkor is ügyelsz arra, hogy lassan egyél és alaposan megrágd az ételt. Ha így is problémát okoznak, akkor ezekre is érzékeny a gyomrod, vedd fel őket az óvatosan ehető ételek listájára. :)

Íme, néhány étel, ami még gázosodást okozhat>>

Túl gyorsan eszel

Nemcsak bizonyos ételek emésztésekor keletkezhet levegő a belekben, hanem akkor is, ha túl gyorsan eszel, és sok levegőt nyelsz be az étellel. A rágógumi, a szívószál, a dohányzás is hasonló problémával járhat. Ha mindent rendesen megrágsz, és nem sietsz az evéssel azzal csak segítesz a beleidnek az emésztésben és a tápanyag felszívódásban is.

Több pre- és probiotikumra lenne szükséged

A jó baktériumok segítenek abban, hogy a bélflóra szép egészséges maradjon. Az egyensúly fenntartása érdekében fogyassz pre- és probiotikumokat tartalmazó ételeket.

Probiotikus élelmiszer például a frissen kimért savanyú káposzta, a kefir, a joghurt, a sajtok és a kovászos uborka.

Prebiotikus élelmiszer például az articsóka, a hagymák, a bab, a borsó, a méz, a banán és a zabpehely.

Itt van még hat étel, ami segíthet puffadás ellen>>

Komolyabb betegséged van

Az ilyen gyomor probléma egészen komoly bajra is felhívhatja a figyelmet, mint például az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn betegség. Ha a puffadást gyakran kíséri hasmenés, alhasi fájdalom, és akaratod ellenére fogysz, akkor keresd fel első körben a házi orvosodat vagy akár egy gasztroenterológust.

Forrás: goodhousekeeping.com, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...