2021.06.01. 17:55:31 10909 303

Miért merjünk napra menni? Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ebben az évben nagyon lassan köszönt be a nyár, de előbb-utóbb elmaradhatatlanul megérkezik. Reméljük, hogy az évszak nagy részében jó idő lesz, és sütni fog a nap. Ezzel párhuzamosan egyre gyakoribbak a médiában a különböző fényvédő készítmények reklámjai is, és egyre több cikket olvashatunk a nap káros hatásairól. Fontos azonban tudnunk, hogy napra igenis muszáj mennünk, hiszen a napfénynek számtalan – egyéb módon nem pótolható–pozitív hatása is van.

Napozzunk, de okosan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napozzunk, de okosan

Mik ezek, és milyen szempontokat tartsunk be a napozás során? Ebből a cikkből most megtudod!

  • A napfény legfontosabb feladata a D-vitamin szintézise. Egyre többet tudunk a D-vitamin szerepéről - az elmúlt egy évben az is bebizonyosodott, hogy a vírusok elleni küzdelemben is óriási szerepet játszik. Emellett fokozza a vérképző szervek és az immunrendszer működését, a testünk általános állapotát, számos betegség esetén védőfaktorként viselkedik. Sajnos a nagyszámú, a nap káros hatásairól szóló cikk hatására egyre kevesebbet napozunk, és egyre kevesebb D-vitamin termelődik a testünkben. Az emberek többsége ezt nem is pótolja megfelelően, ez pedig hozzájárul az általános rossz egészségi állapotunkhoz.
  • Különböző bőrbetegségek esetén kifejezetten jótékony hatása lehet a napsugárzásnak: ilyen a seborrhea és a psoriasis is. Ennek részben szintén a napsugarak hatására termelődő D-vitamin az oka.
  • Csontritkulás és a csontképzés zavarai ellen is jó hatással van.

Természetesen a fenti előnyös hatások akkor érvényesülnek, ha „okosan” napozunk, és betartjuk az alapvető szabályokat. Melyek ezek?

  • A legfontosabb szabály: mindenképpen el kell kerülni a leégést! Amennyiben egész héten az irodában ülünk, a bőrünket hétköznap szinte egyáltalán nem éri nap, ne akarjunk egy hétvége vagy nyaralás alatt tökéletes barna színt.
  • Fokozatosság: fontos lenne, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá bőrünket a naphoz. Az egész év során, ha kisüt a nap, menjünk ki, és töltsünk el egy kis időt a napon. Tavasszal legyünk kint egyre többet, ne a nyári legforróbb napsütésben találkozzunk először a nappal.
  • Napi 15-20 percet kéne eltöltenünk erős napsütésben, védelem nélkül ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin képződjön- ezt csak a fokozatosság betartásával érhetjük el
  • Hordjunk könnyű ruhát és kalapot, a gyerekek bőrét is védjük inkább speciális ruházattal
  • Ne áltassuk magunkat azzal, hogy magas SPF számú krémet használunk, és cserébe egész nap kint lehetünk a napon. Lehet, hogy a krém miatt nem égünk le, ugyanakkor a kémiai fényvédők többsége olyan anyagokat tartalmaz, amik szintén károsak az egészségre. Ilyen anyagok a para-amino-benzoesav (PABA), benzofenonok, cinnamátok, főleg OMC, homoszalátok, 4-metilbenilidén-kámfor. Ezek a kemikáliák mind felszívódnak a bőrben, ahonnan aztán nagyon gyorsan eljutnak sejtjeinkhez a véráramon keresztül, és sejtromboló szabadgyököket hoznak létre. A gyerekek ilyen szempontból még veszélyeztetettebbek, még több méreganyag szívódik fel az érzékeny bőrükön keresztül. Jól nézzük meg az összetevőket, és ha a készítmény tartalmazza ezeket az anyagokat, akkor ne vegyük meg, ne kenjük magunkra
  • Kémiai napvédő szerek helyett, használjunk inkább természetes, antioxidánsokat tartalmazó olajokat, mint pl. kókuszolaj, kakaóvaj.
  • A fizikai fényvédők is jók lehetnek, ezek általában cink-oxidot tartalmaznak
  • Az étrendünk is tartalmazzon antioxidánsokban gazdag ételeket: ilyenek például a bogyós gyümölcsök, amiknek pont ebben az időszakban van szezonja.
  • Figyeljünk az omega-3 bevitelünkre, ha szükséges, pótoljuk halolajjal!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...