2015.04.28. 11:13:40 9136 308

Méregtelenítsünk vagy sem? Ez itt a kérdés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méregtelenítő diéták, amelyekről azt tartják, hogy megszabadítják a szervezetet a káros méreganyagoktól és elősegítik a fogyást, népszerűbbek, mint valaha. A hollywoodi sztárok is ezt alkalmazzák, mielőtt végigvonulnak a vörös szőnyegen, a wellness központokban is igénybe vehetők, és sok diétás könyv alapul a méregtelenítés gondolatán.

Méregtelenítő italok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méregtelenítő italok

Ám a méregtelenítő diéták népszerűsége ellenére a táplálkozástudományi szakemberek azt állítják, hogy nincs rájuk szükség, ráadásul tudományosan sem bizonyították még a hatásosságukat.

Milyen a méregtelenítő diéta?

A méregtelenítő diéták szélsőséges fogyókúrás programok, amelyek állítólag kimossák a szervezetből a méreganyagokat. A méregtelenítés azon az elképzelésen alapul, hogy a szervezetnek segítségre van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon a feldolgozott élelmiszerekből és a környezetből felvett nemkívánatos méreganyagoktól. Elméletben, miután megszabadult a méreganyagoktól, a szervezet jobban működik, az anyagcsere felgyorsul, ezért könnyebben leadhatjuk a felesleges kilókat.

Sokféle méregtelenítő diéta létezik. A legtöbb nagyon alacsony kalóriájú böjtölésből és kis mennyiségű gyümölcsből, zöldségből, vízből és válogatott étrend-kiegészítőkből áll. Egyes diéták zöldfűszereket, tablettákat, porokat, beöntést és a bélrendszer, valamint a végbél tisztításának egyéb formáit javasolják. A módszerek eltérőek, és gyakran javasolnak olyan termékeket, amelyek csak a szerző honlapján vásárolhatók meg.

Hatásosak a méregtelenítő kúrák?

Beyonce akkor tette híressé a juharszirupból, citromléből és cayenne borsból álló Master Cleanse formulát (más néven a Limonádé Diétát), amikor gyorsan leadott 20 kg-t a Dreamgirls-ben kapott szerepe kedvéért. Hamarosan azonban visszaszedte a súlyt és interjúkban óva intette a diétázókat a formula használatától. Ha az ember drámaian csökkenti a kalória bevitelt, fogyni kezd. De ezzel mindenféle egészségügyi problémát, például izomvesztést, idéz elő. És ha az ember koplalni kezd, a szervezete takarékos üzemmódra áll át, és még lassabban égeti a kalóriákat.

A koplalással kezdetben leadott néhány kiló elsősorban folyadék vagy „vízsúly”, nem zsír. És ha visszatérsz a rendes étkezéshez, minden súly, amit leadtál, szintén visszatér. A legtöbb ember nemcsak visszaszedi a koplalással leadott kilókat, hanem valamivel még többet is szed magára, mert a lelassult anyagcsere miatt könnyebb meghízni.

A méregtelenítés veszélyei

Egyes méregtelenítő diéták tudományosan megalapozottnak tűnnek ahhoz, hogy megtisztítsák a szervezetet a káros anyagoktól. Sajnos a legtöbb méregtelenítő diétából hiányoznak azok az alapvető dolgok, amelyek a dietetikusok, az orvosok és az egészségügyi hatóságok szerint elengedhetetlenek a fogyáshoz és az egészség megőrzéséhez. Több a veszélyük, mint az előnyük, ezért a hagyományos méregtelenítő kúrák nem hatásosak és potenciálisan veszélyesek. A méregtelenítő diéták a valóságtól elrugaszkodott félelmeken és azon alapulnak, hogy a diétázók nem értik, hogyan működik a szervezetük.

A legtöbb ember nem érzi jól magát, ha alacsony kalóriájú, tápanyagban szegény étrenden él. A potenciális mellékhatások közé tartozik az alacsony energiaszint, alacsony vércukorszint, izomfájdalom, fáradtság, szédülés vagy könnyű fej érzés, és hányinger. A hosszan tartó koplalás súlyosabb egészségügyi problémákhoz vezethet. A végbéltisztítás nem ajánlott, mert megváltoztathatja a szervezet elektrolit és folyadék egyensúlyát. Hogy egy méregtelenítő kúra biztonságos-e vagy sem, az étrendtől függ, és attól, mennyi ideig folytatjuk. Nem valószínű, hogy az egy-két napig tartó böjt káros lenne a legtöbb egészséges felnőtt egészségére. Mielőtt elkezdenéd érdemes megkérdezni róla háziorvosod.

A megoldás - egy sokkal egészségesebb módszer

Az egészséges módszerek a sok víz, a gyümölcsök, a zöldségek, a rostok, a sovány húsok, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását támogatja. Napi 1500-1600 kalóriát engedélyez, amellyel heti másfél kiló fogyást segít elő. Ez a diéta nem korlátoz, hosszútávon folytatható, kielégíti az kínzó éhséget is, és arra összpontosít, hogy több rostot és folyadékot fogyasszunk.

Az egészséges ételek listáján szereplő legjobb természetes méregtelenítő ételek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a citromfélék, a vízi torma, a zöld tea, a brokkoli, a szezámmag, a káposzta és a gyümölcsök. A fogyáson túl a minimálisan feldolgozott és elkészített ételek az egészségesek, tápanyagokban gazdagok, a rostok és a folyadékok pedig felgyorsítják az emésztést.

Tehát a méregtelenítő böjt helyett válassz egy egészséges diétát, amely mellett hosszútávon is kitarthatsz. Az egészséges diéta legalább napi 1200-1500 kalóriát tartalmaz, többféle gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húsokat, babot, egészséges zsírokat és sok folyadékot engedélyez – rendszeres testmozgással együtt.

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...