2023.09.22. 12:18:14 6608 238

Legédesebb vigasztalónk és barátunk: a csokoládé
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A csokoládé megédesíti a szomorúan sós és olykor kesernyés hétköznapokat. Ha vendégeket várunk, tudjuk: egy csokoládés finomsággal nem lehet mellélőni, így a zsúrasztalra került ízpalettán bizton szerepelhet a csokialapos créme brülée-től a csokis muffinon és csokoládé mousse-on át a mindenki-kedvence kategóriába sorolható csokoládépuding egyaránt. Ajándék formájában örömmel adjuk és mosolyogva fogadjuk.

Kedvenc hozzávalónk, a csokoládé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kedvenc hozzávalónk, a csokoládé

A ranglistás kávézás mellett, a közös csokinasizás ugyancsak toplistás „ürügyként” szerepel, ha a nagy beszélgetésekről, alkonyattáji baráti ventillációkról van szó. A csokimánia a művészvilágot is megihlette (illetve teszi ezt ma is fáradhatatlanul). Elképzelhető, hogy éppen egy bonbon majszolása közben suhant át az alkotásra serkentő múzsa egy-egy író, festő, zenész, forgatókönyvíró feje fölött. A csokoládé témájú könyvek közül néhány: Agatha Christie: A csokoládésdoboz, Manuela Inusa: Álmok csokoládéboltja, vagy Anthony Berkeley: A mérgezett csokoládé rejtélye. És hogy a filmek se maradjanak ki a „csokoládéalapú alkotások” sorából, itt van példaképpen: a Csokoládészív (Herz aus Schokolad) című romantikus-vígjáték, a 2021-es Csokoládé és béke (Peace by Chocolate), vagy éppen a Juliette Binoche és Johnny Depp szereplőpárossal készült Csokoládé (Chocolat) című romantikus-vígjáték is.

Amióta a cukrászat elérkezett új, ízlésformáló mérföldkövéhez, midőn a svájci csokimesterek feltalálták a tejcsokoládét (1876-ban), egyre többen kaptak rá erre a kellemes és selymes ízre. Ennek az „édes bűnözésnek” előbb-utóbb az előnyös és kevésbé tetszetős foganataival is farkasszemet kellett nézni. A pozitív hatások között szerepeltethető például: az étcsokoládé magas növényi eredetű antioxidáns-tartalma, hangulatot és kognitív funkciókat javító hatása, stresszcsökkentő funkciója. Negatív oldalról pedig megemlíthetjük: a cukrokat és telített zsírokat tartalmazó csokoládékban rejlő kalóriatöbbletet és súlygyarapodást, vagy esetenként az egészségre ennél sokkal károsabb nehézfémtartalmat.

Azt, hogy az emberek hogyan vélekednek, miképpen viszonyulnak a csokoládékérdéshez, kristálytisztán tükrözi egy friss felmérés, mely szerint 2023-ban közel 128 milliárd dollárban fejezhető ki a csokoládéipar értéke – globális szinten. Továbbá fény derült arra is, hogy:

  • növekvő tendenciát mutat a csokoládé különlegességek iránti érdeklődés,

  • leginkább az esti órákban szeretnek a megkérdezettek csokoládét fogyasztani,

  • az elmúlt év végén a világszintű csokifogyasztást több mint 7 millió tonnában mutatták ki,

  • egyre többen választanak minőségi termékeket, ám a többség mindemellett nem tágít a klasszikus tejcsokik mellől sem,

  • a világvezető csokifogyasztókként pedig továbbra is a svájciakat szerepeltették.

A csokoládé, miután különleges ízvilágával berobbant az emberek életébe, kikoptathatatlanul belevéste magát ínyenc igényeinkbe és ízlelőbimbó-emlékeinkbe egyaránt. Az elmúlt száz év során a csokoládéfogyasztás iránti igény szintet dobbantott, így azóta szinte évente új termékekkel örvendeztetik meg a csokirajongók táborát. A csokifogyasztás néhány ember életében függőséget is okozott, ugyanis születtek már olyan beszámolók, már-már vallomások, hogy nem képesek csoki nélkül zárni a napot, sőt olyanok is voltak, akik szemében egy tábla csokoládé előkelőbb helyen szerepel az intim együttléteknél. Ez utóbbi esetekben a csoki már túllépni látszik az egyszerű „alkalmi csemege” minőségen. Nem meglepő, hogy a kutatások szerint egyike a legsűrűbben megkívánt édességeknek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.