2023.05.02. 17:15:00 8062 300

Különleges receptek: Nézz friss szemmel a zöldborsóra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kis zöld golyócskákat kifejteni nem kis munka, ám a frissen szedett borsónak biztosan nincs párja! A tavasz végi-nyár eleji idénynövényből kiváló leves és főzelék készülhet, de keverhetjük köreteinkbe is. Azonban el is rugaszkodhatunk a hagyományos felhasználási formáitól!

Zöldborsó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldborsó

A borsó annál finomabb minél zsengébb, ezt a kisgyerekek tudják a legjobban, és szorgalmasan pusztítják a szemeket már a fejtéskor is. De bármilyen nehéz is nekik nemet mondani, hagyjunk meg pár kilóval ebből a tápláléknövényből a főzéshez is! Most, elsőként a grillhúsok mellé is tökéletes saláta készüljön:

Tavaszi saláta zöldborsóval

Hozzávalók:

zöldborsó
retek vagy koktélparadicsom
kígyóuborka
lilahagyma
bazsalikom

bors
tökmagolaj
citromlé

Elkészítés:

A zöldségekből használjunk annyit és olyan arányban, ahogy a család ízlése és létszáma kívánja. A borsót rövid idő alatt főzzük meg egy kicsit, eközben vágjuk fel kockára a kígyóuborkát. A lilahagymát pedig szeleteljük fel vékony csíkokra. A megmosott koktélparadicsomokat 3-4 gerezdre, míg a retkeket inkább vékony szeletekre vágjuk. A lecsepegtetett borsó mehet - úgy, ahogy van - a többi zöldség közé a nagy salátás tálunkba, majd ezt az egészet öntsük nyakon a következő öntettel: Facsarjuk ki egy citrom levét, amit aztán keverjünk bele némi tökmagolajjal és fűszerezzük is meg.

Aki szereti a krémleveseket, annak biztosan nem lesz idegen a zöldborsóból készülő zöldségkrém sem. Az alaprecept ízlésünk szerint bővíthető azokkal az alapanyagokkal, amelyekkel szeretjük együtt fogyasztani a borsót.

Zöldborsópástétom

Hozzávalók:

zöldborsó
csicseriborsó vagy főtt tojás
vaj
fokhagyma
citromlé
só és bors

Elkészítés:

Ezt a receptet ízlésünkhöz és a napi menühöz párosítva kétféleképpen is elkészíthetjük. Főtt tojással egy kicsit nehezebb szendvicskrémet kapunk, míg csicseriborsóval vegyítve hummuszt idéző mártogatós jön létre. A borsót és a csicseriborsót vagy a tojásokat főzzük meg. A keményre főzött tojásokat aztán aprítsuk fel kis kockákra.
A vajat olvasszuk fel és a zúzott fokhagymát pirítsuk meg rajt. Ebbe fűszervaj szerűen adjunk ízesítésként egy kevés citromlevet, valamint sózzuk és borsozzuk is meg. Opcionálisan tehetünk bele zöldfűszereket és pirospaprikát is.
A zöldborsót (és a csicseriborsót) turmixoljuk a vajas keverékkel együtt pépesre. Ha a tojást választottuk, akkor azt utólag keverjük hozzá, és máris kenhetjük is a pástétomot a pirítósra.

Aki szereti, aszalt paradicsommal is megbolondíthatja a fenti receptek bármelyikét!

Eredeti receptek forrása: www.sobors.hu, www.mindmegette.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.