2024.02.22. 08:33:29 6580 231

Krémes, selymes gyömbéres-répás leves
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárgarépával már kisgyermekkorban számtalanszor találkozunk, hiszen ki ne ismerné a répa, retek és mogyoró hármasát sűrűn idéző mondókát. Vagy a nagypapa kacsintós történetét, mely arról szól, hogy annak idején úgy tanult meg ilyen remekül fütyülni, mert rengeteg répát elrágicsált. Ám, ha nem is vál(t)unk legendás füttyművészekké, mint amilyenné Hacki Tamás lett, érdemes figyelembe vennünk a sárgarépa számtalan, egészségünkre gyakorolt pozitív hatását.

Gyömbér, répa egyenlő finom leves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér, répa egyenlő finom leves

Forrása jó néhány vitaminnak és ásványi anyagnak – mint a biotinnak, az A-, K1- és B6-vitaminoknak, valamint a káliumnak egyaránt. A benne lévő A-vitamin segít abban, hogy jobb legyen a látásunk, a biotin (amit H-vitaminként is emlegettek korábban) a zsír- és fehérje-anyagcserében jut szerephez, a K1-vitamin pedig a csontok egészségét támogatja. Ugyanakkor a sárgarépa növényi vegyületei, az úgynevezett karotinoidok, erős antioxidáns hatású anyagokként az immunrendszer karbantartásához járulnak hozzá. Ráadásul a színe minden ételt, és ezzel együtt a hangulatunkat is fel tudja dobni, így nem csupán az ízlelőbimbóink, hanem a szemünk is „jóllakik” a látvánnyal.

A gyömbéres-répás krémleves bizonyára a család minden tagjának elnyeri a tetszését. A gyömbér üdítő frissessége és az édeskés sárgarépa kellemes selymessége elegyedik ebben a finom és egyszerű ételben. Szükség lesz 1 kg durvára vágott sárgarépára, egy közepes nagyságú vöröshagymára, fél teáskanál sóra, 1 evőkanál extra szűz olívaolajra, 3 gerezd fokhagymára, 1 teáskanálnyi mennyiség friss gyömbérre (ezt lereszeljük), 1 evőkanál almaecetre, kevés feketeborsra, 3 csésze zöldség alaplére. Ami nem kötelező az ételünkhöz, ám mindenképpen feldobja a levesünket: az 1 teáskanál juharszirup, és a díszítésnél kevés növényi tej vagy tejszín.

Az elkészítése is rendkívül gyors és egyszerű: vegyünk elő egy közepes lábast, amibe beleöntjük az olajat. Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, a sót, a borsot, és közepes lángon főzzük puhára (minderre nagyjából 8 percre lesz szükségünk). Közben a feldarabolt fokhagymát és a rusztikusra vágott répát is hozzáadagoljuk a készülőfélben lévő leveshez, ezután pedig további 8 percig főni hagyjuk – időnként megkeverjük.

A végén a gyömbért, az alaplevet és az almaecetet is belekeverjük, majd fél órán át hagyjuk összefőni az ízeket. Lekapcsoljuk, és hagyjuk kissé kihűlni, majd áthelyezzük a turmixgépbe, ahol simára turmixoljuk. Amennyiben az első kóstolást követően nem érezzük kellőképpen édesnek a levesünket, némi juharszirupot is hozzáadagolhatunk. Ha pedig túlságosan krémes az állag, akkor kevés vízzel változtathatunk ezen. Tálaláskor egy kis növényi tejet, esetleg tejfölt (a receptben eredetileg kókusztej szerepel, de ízlés szerint más is lehet, természetesen) adhatunk hozzá. Ehhez a típusú leveshez jól passzolnak a különféle krékerek – elsősorban a sós-magosak, de ízlelőbimbója válogatja, ugyebár.

Forrás: Loveandlemons

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...