2021.05.16. 14:00:18 9553 282

Izzadni jó! – 3+1 érdekesség, amit még nem tudtál az izzadásról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszeresen sportolóknak nem ismeretlen az izzadás. Nagy melegben pedig kénytelenek vagyunk mindenképpen megbarátkozni testünk eme igencsak hasznos funkciójával. Vagyis valójában az izzadás annyira természetes dolog, hogy nem is hinnénk: van még, amit nem tudunk róla.

Izzadás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Izzadás

Íme, néhány igazán érdekes tény az izzadásról.

Ami nem meglepő

Mindenki izzad, nem újdonság. Testünk e funkciója azért is fontos, és azért lett kitalálva, hogy lehetőség szerint ne gyulladjunk meg egy forróbb nyári napon, vagy éppen sport közben. Viccet félretéve: az izzadás hűti testünket. Naponta akár fél-1 liter folyadék is távozhat ilyen módon a testünkből.

Aki edzett, jobban izzad… és fordítva

Azonos terhelés esetén, persze. Amennyiben egy edzett és egy kevésbé edzett személy ugyanolyan tempóban fut, a kevésbé edzett hamarabb eléri a teljesítőképessége határát, kevésbé izzad. Míg az edzettnek jobban meg kell dolgoznia ezért a bizonyos határért. Ám – és akkor maradjunk a futásnál – ha ez a két személy ugyanolyan távot fut le, ugyanolyan gyorsan, a kevésbé edzett lesz az, akiről patakokban folyik majd a víz. Ebben az esetben az edzettnek kell kevésbé megerőltetnie magát.

Kellemetlen szag? Nem kifejezetten az izzadás okozza!

Hanem baktériumok! Ezek megtelepedhetnek a ruhában, szőrrel borított testtájakon. Ezért is érdemes odafigyelni a jól szellőző ruházatra.

Ügyelj a hőre!

Jó, ha tudod, és valószínűleg meg sem lepődsz rajt, hogy a magasabb testhőmérséklettel rendelkezők jobban izzadnak.

Forrás: www.bildderfrau.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Még a széltől is óvnád? – Ne tedd, mert sokat árthatsz neki!

Az, hogy mindig mindentől meg akarjuk védeni a gyerekünket, gyakran az őszinte szeretet és gondoskodás jele. Azonban ha túlságosan óvjuk őket, az akadályozhatja a fejlődésüket és az önállóságukat. A kihívásokkal és nehézségekkel való szembenézés, vagyis a szembenézésre való megtanítás is a nevelői feladatok része.

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Lassan járj, tovább élsz! - A lassítás művészete

Hurry sickness (“sietés betegség”). Ez az angol kifejezés a sietést mint modernkori „betegséget” állítja elénk, noha nem tartozik a szorosan vett tényleges egészségügyi vagy mentális rendellenességek körébe. Mindennek ellenére nem hagyható figyelmen kívül, hiszen a „rohannom kell” üzemmód folyamatossá válása jelentős mértékben átrendezheti és átminősítheti az élet számos területét. Továbbá nem mentes a feszültségtől és aggodalomtól sem, így nagy a lehetősége annak, hogy nem tudjuk kihozni a legjobbat a pillanatokból. Hogyan változtathatunk ezen?