2023.05.09. 17:25:00 7184 259

Ismerd meg jobban a szóját, hogy ne félj fogyasztani belőle!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A húsmentes étrend nem csupán környezet- és állatvédelmi okokból válik egyre elterjedtebbé, de tudományos kutatások eredményeivel alátámasztott egészségügyi okokból is nő a népszerűsége. A tisztán növényi étrendtől viszont az emberek ódzkodni szoktak. Az oka ennek részben az is, hogy a vegánság - szinte elkerülhetetlen - alapélelmiszere a megosztó szója.

Szója - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szója

Kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg. Mennyi, de mennyi élelmiszerről elmondható ez! A kulcs a szója kapcsán ugyancsak a mértékletesség, hiszen kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendet összeállítva sokat tehetünk fizikai egészségünkért!

A szója helye az egészséges étrendben

Az emberi szervezet számára megfelelő étrendnek tartalmaznia kell elegendő mennyiségű fehérjét, cinket, vasat, omega-3 zsírsavakat, valamint vasat is. A húsmentes étrendet folytatóknak különösen figyelniük kell ezeknek a tápanyagoknak a pótlására.
A szója mértékletes fogyasztásával fontos fehérjékhez (esszenciális aminosavak), vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz (kálium) és nagy mennyiségű rosthoz is juthatunk, így tökéletes forrása mindannak, ami húsmentes étrendet követve jellemzően hiányként léphet fel.
A szójababról érdemes megjegyezni, hogy a zöldségekhez hasonlóan koleszterinmentes, emellett magas benne a telítetlen zsírsavak aránya, amely a kiemelkedő rost tartalmával együtt segítségünkre lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

A szóját leginkább a kínai és japán konyhában használt szójaszósz révén ismerjük, de hosszú évek óta kapható már a hazai boltokban is a növényi tejhelyettesítés úttörője a szójatej, valamint a tofu is.
Ez utóbbit amiatt kedvelik, mert annak magas fehérje tartalmához a tofut sütve, főzve vagy grillezve elkészítve ugyancsak hozzá lehet jutni. A szójából készült termékek újabb tagjait sem kell különösen bemutatni, hiszen már a tavalyi grill szezonban bemutatkoztak a magyar nagyközönség előtt:
A szójából már virslit és húspogácsát “helyettesítő” készítmény is elérhető az elfogyasztandó hús mennyiségét csökkenteni vagy az állati eredetű ételeket elhagyni vágyók számára.

Amikor valóban célszerű elkerülni a szóját!

Egyes kutatások szerint fogyasztásával csökkenthetjük bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, az emlő- és a petefészek daganatban vagy egyéb hormonális okokból kialakuló betegségek esetén mégis kerülni kell a szóját és a szóját is tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.
Ennek oka, hogy a szójabab fitoösztrogéneket is tartalmaz nagy mennyiségben, és ezek a vegyületek rettentően hasonló hatással vannak szervezetünkre, mint a nemi hormonok. Cserébe ugyanezen fitoösztrogén révén a szója segíthet megelőzni a menopauza idején kialakuló csontritkulást.

Mielőtt rendszeresen bevezetnénk a szója alapú élelmiszereket az étrendünkbe, mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

Forrás: www.webmd.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.