2022.07.01. 16:57:51 9185 281

Így tárold biztonságosan az ételeket nyáron!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ebben a nagy melegben fokozott figyelmet kell fordítanunk az élelmiszer-biztonságra. A hús, a tojás és a belőlük készült ételek a legkényesebbek, de a tejtermékekkel sem árt óvatosnak lenni. Az ételmérgezést elkerülendő, tartsd be te is az alábbi szabályokat!

Hűtés, hűtőszekrény, élelmiszer-tárolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűtés, hűtőszekrény, élelmiszer-tárolás

A készételek tárolására a Nébihnek van egy szabályzata, melyet a háztartásoknak is érdemes megismerniük. Eszerint:

Az elkészített ételeket maximum három órán keresztül tarthatjuk általában szobahőmérsékleten, ám nem hőségriadó idején. Ebben a nagy melegben ez azt is jelentheti, hogy egy nagyobb adag ételt akár hideg vízfürdőbe is elhelyezünk, hogy mihamarabb langyosra hűljön, és hűtőszekrénybe kerülhessen. A vízfürdőt érdemes lecserélni, ha felmelegedett, hogy tényleg gyorsan olyan hőmérsékletű legyen az ennivaló, hogy hűteni lehessen. Ne legyen még 3 órán keresztül sem a konyhapulton...

Hűtőben 0 és +5 fok között tároljuk az elkészült ételeket, fajtától függően maximum 4 napig, ha megfelelő, légmentesen lezárt edényben van. Általában 48 órán keresztül bármilyen étel fogyasztható marad, ha hűtve tároljuk.

Arról, hogy mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban itt írtunk.

A fagyasztóból kivett ételeket, ha lehet ne szobahőmérsékleten olvasszuk, inkább a hűtőszekrényben, és nyugodtan számoljunk rá 24 órát. Ha kiolvadt, azonnal használjuk is fel, így nem kockáztatunk semmit.

A nyers tojásos ételeket, mint például a tiramisu azonnal el kell fogyasztani, csakis frissen, hiszen a nagy melegben a szalmonella fertőzés kialakulásának az esélye drasztikusan emelkedhet.

A melegen tartás is opció lehet, ha nem szeretnénk eltenni az ételt. Ehhez +63 fok feletti hőmérsékleten kell maradnia az ennivalónak, így huzamosabb ideig “frissen” tarthatjuk, legalábbis 3 óra elteltével sem kell hűtéshez folyamodnunk, hogy elkerüljük a romlást. Javasolt egyébként a hűtött ételeknek is a hevítése, forrósítása fogyasztás előtt, így ha el is kezdődött némi baktérium tenyészet, elpusztíthatjuk őket. Az talán említésre sem méltó, hogy a romlott ételeket nem tudjuk ilyen módszerrel “újjá éleszteni”. :)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...