2022.07.01. 16:57:51 9218 281

Így tárold biztonságosan az ételeket nyáron!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ebben a nagy melegben fokozott figyelmet kell fordítanunk az élelmiszer-biztonságra. A hús, a tojás és a belőlük készült ételek a legkényesebbek, de a tejtermékekkel sem árt óvatosnak lenni. Az ételmérgezést elkerülendő, tartsd be te is az alábbi szabályokat!

Hűtés, hűtőszekrény, élelmiszer-tárolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűtés, hűtőszekrény, élelmiszer-tárolás

A készételek tárolására a Nébihnek van egy szabályzata, melyet a háztartásoknak is érdemes megismerniük. Eszerint:

Az elkészített ételeket maximum három órán keresztül tarthatjuk általában szobahőmérsékleten, ám nem hőségriadó idején. Ebben a nagy melegben ez azt is jelentheti, hogy egy nagyobb adag ételt akár hideg vízfürdőbe is elhelyezünk, hogy mihamarabb langyosra hűljön, és hűtőszekrénybe kerülhessen. A vízfürdőt érdemes lecserélni, ha felmelegedett, hogy tényleg gyorsan olyan hőmérsékletű legyen az ennivaló, hogy hűteni lehessen. Ne legyen még 3 órán keresztül sem a konyhapulton...

Hűtőben 0 és +5 fok között tároljuk az elkészült ételeket, fajtától függően maximum 4 napig, ha megfelelő, légmentesen lezárt edényben van. Általában 48 órán keresztül bármilyen étel fogyasztható marad, ha hűtve tároljuk.

Arról, hogy mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban itt írtunk.

A fagyasztóból kivett ételeket, ha lehet ne szobahőmérsékleten olvasszuk, inkább a hűtőszekrényben, és nyugodtan számoljunk rá 24 órát. Ha kiolvadt, azonnal használjuk is fel, így nem kockáztatunk semmit.

A nyers tojásos ételeket, mint például a tiramisu azonnal el kell fogyasztani, csakis frissen, hiszen a nagy melegben a szalmonella fertőzés kialakulásának az esélye drasztikusan emelkedhet.

A melegen tartás is opció lehet, ha nem szeretnénk eltenni az ételt. Ehhez +63 fok feletti hőmérsékleten kell maradnia az ennivalónak, így huzamosabb ideig “frissen” tarthatjuk, legalábbis 3 óra elteltével sem kell hűtéshez folyamodnunk, hogy elkerüljük a romlást. Javasolt egyébként a hűtött ételeknek is a hevítése, forrósítása fogyasztás előtt, így ha el is kezdődött némi baktérium tenyészet, elpusztíthatjuk őket. Az talán említésre sem méltó, hogy a romlott ételeket nem tudjuk ilyen módszerrel “újjá éleszteni”. :)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.