2015.01.27. 11:27:55 315220 468

Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogyha lefagyasztunk valamit, az örökké ott tartható a jégszekrényben. Pedig a fagyasztóban tárolt ételek, ha megromlani, és így veszélyessé válni nem is tudnak, minőségük bizony csökken egy bizonyos idő után. Az állaguk és az ízük is megsínyli a hosszú jégbörtönt. Íme egy lista, ami segíthet a biztonságos tárolásban, anélkül, hogy egyrészt pazarolnál, másrészt az egészségedet kockáztatnád.

Fagyasztott zöldség és gyümölcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztott zöldség és gyümölcs

Húsok és halak a hűtőben és a fagyasztóban

A felbontott felvágottakat 3-5 napig tárolhatod a hűtőben, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig. Egy vákuum csomagolt, bontatlan felvágottat akár 2 hétig is a hűtőszekrényben tarthatsz (persze figyeld a szavatossági időt, ki tudja meddig állt a boltban), a fagyasztóban ugyanúgy 1-2 hónapig őrzi meg a minőségét. Fogyasztása biztonságos marad később is, de nem lesz már ugyanolyan...

A bacon kb. 7 napig eláll a hűtőszekrényben és egy hónapig a fagyasztódban.

A sütni való kolbász (tehát nem a száraz, füstölt) a hűtőszekrényben csak 1-2 napig, míg a fagyasztóban 1-2 hónapig őrzi meg jó ízét és állagát.

A nyers darált hús (bármilyen húsból) 1-2 napig tartható a hűtőszekrényben és 3-4 hónapig a fagyasztóban.

A sertés-, marha- és bárányhús 3-5 napig is tartható a hűtőszekrényben, fagyasztóban pedig akár egy évig is eláll. A csirke és pulyka egészben 1-2 napig lehet hűtőszekrényben és 1 évig a jégszekrényben, darabokban lefagyasztva 9 hónap a javasolt felhasználási idő.

A zsírosabb halfajtákat 2-3 hónapig tarthatod a jégszekrényben, a soványabb fajtákat akár fél évig is megőrizheted ott minőség romlás nélkül. Hűtőszekrényben 1 maximum 2 napig tarthatóak frissességtől függően.

Készételek a hűtőben és a fagyasztóban

Levesek és főzelékek (zöldséggel, hússal) 3-4 napig is elállnak a hűtőszekrényben, majd 2-3 hónapig fagyaszthatod őket.

A maradékok (főtt hús, sült hús, rántott hús, pástétomok, pörköltek) kb. 3-4 napig elállnak a hűtőben, a maradék pizzát is eddig tárolhatod ott biztonsággal. A főtt húst utána 2-6 hónapig fagyaszthatod, a sülteket 1-3 hónapig, míg a pizzát 1-2 hónapig tárolhatod a jégszekrényben.

A különböző salátákat (legyen szó tojás, csirke, sonka, tonhal vagy tészta salátáról) kb. 3 napig tárolhatod a hűtőszekrényben és nem fagyaszthatóak.

Zöldségek és gyümölcsök a fagyasztóban

A friss gyümölcsöket a hűtőszekrényben változó ideig tárolhatod a fajtától függően, van, amit nem érdemes hidegre tenni. Általában le szokták fagyasztani az epret, a meggyet, a szilvát, a málnát – ezeket egy évig őrizheted a jégszekrényben.

A zöldségeket 8-10 hónapig tarthatod a fagyasztóban, de egy jó minőségű, frissen lefagyasztott zöldség akár 18 hónapig is a jégszekrény foglya lehet.

Kenyér, süti és vaj

A kenyeret és a süteményeket 3 hónapig tárolhatod a fagyasztóban, a vajat pedig 6-9 hónapig. A krémes sütemények a hűtőszekrényben kb. 5 napig tarthatóak, a margarin 1-2 hónapig, a vaj 1 hónapig. A kenyeret nem kell a hűtőszekrényben tárolni.

Tojás a hűtőben és a fagyasztóban

A tojást a hűtőszekrényben 3-5 hétig is eltarthatod anélkül, hogy veszélyes lenne, de figyeld a szavatossági idejét, mivel a boltban is kint lehetett egy ideje. Az egész tojást ne fagyaszd le, viszont törd fel és a sárgáját meg a fehérjét együtt már lefagyaszthatod. A nyers tojásfehérje 12 hónapig is tartható a fagyasztóban, a sárgája önmagában nem fagy meg jól. A főtt tojás egy hétig is eláll a hűtőszekrényben, viszont nem szabad lefagyasztani.

Jégkrém

A jégkrémeket sem lehet a végtelenségig a fagyasztóban tárolni. Először is mindenképpen figyelembe kell venni a szavatossági idejét, másodszor is ügyelni kell, hogy ne olvadjon ki és, ha ki olvad, ne fagyasszuk vissza. Egy felbontott jégkrémet 2-3 hónapon belül el kell fogyasztani.

Forrás: foodsafety.gov, eatbydate.com, foodpreservation.about.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

És Te hogy szereted? – Így egészséges a banán!

Van, aki úgy szereti, ha még szinte ropog, olyan kemény és zöld. Mások maradnak arany középúton, és a szép sárga színt részesítik előnyben. Megint mások meg sem eszik, amíg nincs rajt néhány barna folt. És akad, aki akkor van megveszve érte, ha már szinte folyik. De mégis, hogyan a legegészségesebb a banán?

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.