2014.08.30. 09:49:20 21272 111

7 étel, amit vétek a hűtőben tartani
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy mindent azonnal a hűtőszekrénybe pakolunk, amint a konyhába kerül. Pedig sok gyümölcsnek és zöldségnek nem biztos, hogy ott a helye. Kivételek persze mindig akadnak, és attól is függ, hogy mi a célunk vele.

Hűtő | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűtő | Fotó: morguefile.com

Gyümölcsök

A legtöbb gyümölcsöt nem szükséges hűtőben tárolni, mivel veszítenek az aromájukból. Kizárólag akkor érdemes őket hűtőszekrénybe tenni, ha szeretnéd, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak, ilyenek például a bogyós gyümölcsök, melyek tárolásáról itt olvashattál. A déli gyümölcsöket egyenesen vétek hűtőbe tenni, hiszen azok itt érnek be, a hűtőszekrényben pedig egyáltalán nem tudnák ezt megtenni, és az ízük is más. Természetesen azért vannak kivételek is, hiszen a dinnye azért behűtve az igazi, és „felbontás” után mindenképpen hűtőben kell tárolni.

Csípős szószok

Ha eddig az erős pistát, a chili szószt és a többieket a hűtőben tároltad, akkor azonnal vedd ki onnan. Semmi szükség rá, hogy ott legyenek! Főként, ha ecetalapúak. A hidegtől veszítenek az ízükből és még az állaguk is megváltozik. Akár három évig is ehető maradnak ezek a pikáns szószok hűtőszekrény nélkül is.

Méz

Ezt remélhetőleg nem kell magyarázni, a méz gyakorlatilag a világ egyik legősibb tartósítószere, teljesen felesleges hűtőszekrénybe tenni. Ott csak megköt és kikristályosodik, használni is nehezebb lesz, valamint nem nyújt olyan gyönyörű látványt, mint a friss, selymes méz. Gyakorlatilag öröké tart hűtőszekrény nélkül is.

Kávé

Ha nem a szagokat szeretnéd megszüntetni a hűtőszekrényben, ne tárold ott! Az őrölt kávénak és a kávébabnak is befolyásolhatja az ízét a hűtőszekrényben lévő gáz.

Fokhagyma és hagyma

A hagymafélék szeretik, ha szellősen, a levegőn vannak. Nem tesz jót nekik a túl hideg levegő és a nyirkosság, így a hűtőszekrény eleve kizárt. Arra kell csak figyelned, hogy ne zárt zacskóban (ezért árusítják őket hálóban) és ne túl világos helyen tartsd őket. Ezenkívül a vöröshagymát ne a burgonyával együtt tárold, mert akkor olyan nyirkosság keletkezik, amitől a hagyma megromlik. A fokhagymát tartsd kézközelben, sötét helyen gerezdekre szedve is sokáig eláll.

Paradicsom

A paradicsom igazi ízét akkor érezheted, amikor a nap érlelte zöldséget leszakítod a bokorról, és úgy langyosan beleharapsz. Ha már leszüretelted a termést, a legegyszerűbben úgy őrizheted meg ezt az ízt, ha szobahőmérsékleten tárolod, és nem éri a nap (ilyenkor a naptól már túlérne). A hidegtől kevesebb, sőt akár kifejezetten rossz ízt, keményebb állagot várhatunk csak.

Burgonya

A burgonya gyorsabban megromlik a hűtőben, mint egyébként. Ráadásul besötétedik a héja, édesebbé változhat az íze, mert a keményítő el kezd cukorrá változni. A burgonyát hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, úgy, hogy tudjon lélegezni is. A nejlon zacskó felejtős, de papírba nyugodtan teheted.

Forrás: realsimple.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...