2014.06.05. 12:00:00 18221 95

Hogyan tároljuk a bogyós gyümölcsöket? Hasznos frissentartó praktikák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az eper, a málna, a cseresznye, a ribizli, a szeder mind-mind isteni gyümölcs! Kár, hogy csak 1-2 napig lehet őket tárolni, majd bepenészesednek, megerjednek, megbuggyannak vagy éppen összeaszalódnak... Mivel a piacra nem tudunk mindennap elmenni, hogy mindig frissen kerülhessenek az asztalra, ezért egyszerre keveset és ritkán vásároltunk a bogyósokból. Eddig! Reméljük, hogy te is rábukkansz egy-két új tippre a frissentartó praktikák között.

Ínycsiklandó bogyósok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ínycsiklandó bogyósok

Alapszabály: ne mosd meg!

Ezzel valószínűleg a legtöbben tisztában vannak, ha víz éri az epret és a málnát, akkor nagyon gyorsan meg kell enni, mert levet ereszt és hamarabb romlásnak indul. Bizony, a bogyósok ennyire érzékenyek. Nagyon fontos az is, hogy kiválogasd a túl puha, levet eresztő szemeket, valamint a már rohadt darabokat is.

Rétegezd papírtörlő kendővel

Ha a mosatlan gyümölcsöket egy papírtörlővel kibélelt tálban, szellősen helyezed el és nem feded le, maximum egy másik papírtörlővel, akkor vidáman elvannak a hűtőszekrényben akár 4-5 napig is. Ha sok bogyósod van, akkor tégy egy sort a doboz aljába, helyezz rá egy réteg papírtörlőt, és csak ezután tedd rá a többi gyümölcsöt. Ez távol tartja a nyirkosságot és tovább friss marad kedvenc nyári csemegéd. (A tippet a marinmamacooks.com oldalon olvastuk.)

Ha mégis megmosod, ecetes vízzel tedd!

Ezt a praktikát is egy külföldi oldalon olvastuk (foodlushblog.com) és mindenképpen ki fogjuk próbálni! A frissen megvásárolt gyümölcsöket annyi vízben kell beáztatni, amennyi éppen ellepi őket, és hozzá kell adni 3-4 evőkanál ecetet (vagy számolhatsz 1 a 10-hez aránnyal).

Az ecet megakadályozza, hogy hamar rohadni és penészesedni kezdjenek a gyümölcsök, mivel elpusztítja az ezért felelős kórokozókat a gyümölcs felszínéről. Az ecet nem fog érződni az ízén, hiszen a keverék ahhoz nagyon híg. Pár percig hatni hagyod, utána leöblíted a gyümölcsöket, megszárítod őket, és így kerülnek a hűtőszekrénybe. Érdemes szellősen elhelyezni őket, hogy ne törjenek össze.

Állítólag akár két hétig is eltartható így az eper. Mindenképpen megér egy próbát, ha egy nagyobb adaghoz sikerül hozzájutnod.

Ha már eper: isteni receptek és érdekességek a kis piros gyümölcsről a Proaktív magazinban!

Még több frissen tartó praktika

Mitől nem barnul be az alma és hogyan marad friss a fejes saláta? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a következő videóból:

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.