2014.04.12. 09:00:00 8508 46

Chili – tudtad, hogy boldogság hormont termel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a csípős ízekért nem mindenki rajong, azért a magyar emberek többsége csípősen szereti a gulyáslevesét (is). A jól bevált magyar paprikák a közönséges paprika kategóriába tartoznak, ettől függetlenül természetesen cseppet sem számítanak közönségesnek. Most azonban a chiliről szeretnénk egy kis összefoglalót írni, hiszen egyre népszerűbb fűszer kis hazánkban is. Nem hagyjuk ki az egészségügyi előnyöket sem!

Chilipaprikák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chilipaprikák

A hatóanyag: kapszaicin

A chili csípősségét a kapszaicin tartalma határozza meg. Ennek a mérésére a legtöbbször a Scoville-skálát használják. Ha túl csípőset ettünk, ne vizet igyunk, mivel az nem segít. A vegyületre nem hat a hideg sem és a hő sem. Az egyetlen dolog, ami segíthet, az talán az alkohol, mivel az oldja a kapszaicint. Vagy együnk még több csípőset, hiszen előbb-utóbb az idegvégződéseink érzéketlenné válnak a vegyület hatására. :)

Chilivel egészségünkért

Különböző indián törzsek úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést (maják), mások a paprika pépjével kezelték a húzódásokat és a töréseket (aztékok).

Manapság úgy gondolják, hogy a chili rendszeres fogyasztása jó étvágyat ad, serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, valamint az acetil-szalicilsav (hatóanyag fájdalomcsillapítókban) károsító hatásától.

A csípős íz, akárcsak az édes, serkenti az endorfin termelődését is egyes kutatók szerint. Nem csoda tehát, hogy sokan extra csípősen szeretik az ételeket. Ha vannak csoki függők, bizonyára léteznek a chili függők is.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...