2023.12.14. 15:29:48 7249 249

Így süsd a gesztenyét, ha biztosra akarsz menni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szelídgesztenye sütése igazi gasztronómiai élményt jelenthet, de ahhoz, hogy elérjük a tökéletes ízt, fontos néhány alapvető technikai részletre odafigyelni. A megfelelő előkészítéssel és sütési módszerrel a szelídgesztenye diós, enyhén édeskés ízéből a legtöbbet hozhatjuk ki.

Egy tál gesztenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy tál gesztenye

A helyes kiválasztás

Fontos, hogy a szelídgesztenye fa termése sima héjú és ehető, míg a vadgesztenye termése tüskés és mérgező. Véletlenül se keverd össze őket, a legjobb, ha biztos forrásod van a beszerzésére. Ahhoz, hogy ízletes legyen a gesztenyéd válogass súlyos, sima héjú darabokat. A puha, barna foltok vagy repedések jelezik, hogy a belsejük száraz vagy romlott lehet.

Bevágás és áztatás

Vágj egy X alakú bemetszést a gesztenyék héján, hogy a sütés során a gőz szabadon távozhasson. Áztasd a szelídgesztenyéket hideg vízben minimum 30 percig, hogy megkönnyítsd a héj későbbi eltávolítását. Az áztatás arra is megfelelő, hogy ezáltal a kukacos darabok feljönnek a víz tetejére, és megszabadulhatsz tőlük.

Sütés

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Helyezd a bevágott szelídgesztenyéket egy tepsire, majd süsd őket körülbelül 20-30 percig. Gyakran forgasd/rázogasd őket, hogy egyenletesen süljenek.

Sütő helyett tűzhely

Helyezd a bevágott szelídgesztenyéket egy serpenyőbe, majd fedd le. Párold őket közepes hőfokon, időnként rázogatva, amíg a héjuk kicsit felreped.

Hámozás

Tudnod kell, hogy a még forró gesztenyék sokkal könnyebben hámozhatók, mint kihűlt társaik. A cél érdekében húzz kesztyűt, fogj konyharuhát és hámozz gyorsan! Fontos, hogy a barna, keserű hártyákat is távolítsd el a héj alól.

Tálalás

A szelídgesztenyéket frissen tálald. Fogyaszthatod őket önmagukban, vagy felhasználhatod például salátákban vagy desszertekben.

Tipp: Ha a szelídgesztenye nem válik elég puhává a sütés során, akkor főzheted is őket. Ehhez forrásban lévő vízre lesz szükséged, további 10-15 percig főzd a gesztenyéket, majd távolítsd el a héjukat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...