2022.10.12. 17:30:00 9589 294

Hová tűnt a kristálygomba, alias vízikefir? Öntsünk cukros vizet az üvegbe!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bő tíz évvel ezelőtt hazánkban is irdatlan népszerűsége kezdett lenni a különböző gyógygombáknak, gondoljunk csak a kínai hernyógombára, a kombuchára vagy a pecsétviaszgombára. Azonban mintha ez az iram nemhogy lelassult volna, de szélesebb körben nem is igen hallani már ezekről a szuperélelmiszernek számító gombafajtákról.

Kristálygomba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kristálygomba

Az érlelt és az erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatásáról nem csak legendák szólnak, de kőkemény tények is alátámasztják a jótékony egészségügyi hatásokat. Kell ennél több indok arra, hogy újra gondoljuk a gombákkal való viszonyunkat is?

Mi is az a vízikefir?

A legvalószínűbb, hogy nevével ellentétben Mexikóból ered a kultúrája. A kombuchához hasonlóan a japán kristálygombának nevezett szimbiózis (élesztőgombák és baktériumok) is vitaminokban és probiotikumokban gazdag „házi szódát” készít a cukros tenyészet természetes fermentációja révén.

Aki szeretné béltisztító hatását kiélvezni, nem fog csalódni, a kristálygomba által készített ital hatását étvágya feltámadásából egyértelműen érezni fogja. Egyúttal az egészséges bélflóra helyreállítása is elérhető lehet a fogyasztásával.

Hogyan készül a probiotikus ital?

Kezdetnek elegendő, ha 30 grammnyi mennyiséget szerzünk ebből a vegyes kultúrából, majd tisztára mosva tegyük bele egy kb. 1,5 literes üvegbe, amit felöntünk 1 liter nem túlságosan hideg, inkább szobahőmérsékletű vízzel.
Ezután úgy 75 gr cukrot (lehet barna, por vagy kristály is) és 6-7 nagy szem mazsolát /3 szem szárított fügét is adjunk hozzá. Kicsit keverjük össze, de arra figyeljünk, hogy a „gombához” ne érjünk fém eszközzel, mert a savas közeg reakcióba léphet azzal!

A legtöbben ekkor tesznek az italba 2 elnegyedelt, kezeletlen héjú citromot is, míg mások csak a kész italba facsarják bele a citromok levét. Az üveg száját tiszta pamut kendővel letakarjuk, és azt befőttes gumival rögzítjük rá. Ezután 2 napig csak várnunk kell, hogy a közvetlen napfénytől védett, de világos helyen tárolt üvegünkben végbe menjenek a kívánt folyamatok.
48 óra után távolítsuk el az aszalványt és a citromokat, a folyadékot szűrjük le műanyag (!) szűrőn át, majd mossuk át a kristálygombát, és kezdődhet az újabb kör.

Amikor a kultúra jól érzi magát és a cukor mennyisége is megfelelő számára, elkezdi a méretét növelni. A felesleges mennyiséget el tudjuk ajándékozni, de a komposzthoz is adható.

A kapott ital tetszés szerint tovább ízesíthető többek között juharsziruppal, mézzel, gyömbérrel vagy fahéjjal. De akár a víz egy része is kicserélhető már a készítés során pl. valamilyen egészséges főzettel, teával, de szőlőlé is kerülhet bele. Ez utóbbi változat nagyon finom mentalevéllel ízesítve.

Forrás: www.thetasteofjapan.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...