2022.02.17. 17:20:00 8720 263

Fermentált ételt az asztalra! De mi ez pontosan, és miért fontos?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Természetesen a jobb emésztést segítjük elő a megfelelő ételek fogyasztásával, amelyek körébe beletartoznak a fermentált ételek is. Az egészségnövelő hatásukat pedig annak köszönhetik, hogy képesek lehetnek növelni a probiotikumok vagy a jótékony bélbaktériumok számát.

Fermentált ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fermentált ételek

A fermentálás egy mostanában divatos kifejezés, de egy másik jelzőt használva ezekre az ételekre, már biztosan ismerősebb lesz a téma: erjesztett ételek.
Az ételek a természetes fermentációja - élesztőgombál és baktériumok - révén emészthetőbbé válnak az emberi szervezet számára, mivel a laktofermentációs folyamat tejsavat hoz létre.
A legjobb, hogy erjeszteni/savanyítani otthon is tudunk, így az egészséges étrend nem jelent majd még nagyobb kihívást a pénztárcánk számára. Cseréld le a pasztőrözött és ecetes ételeket erjesztettre!

Egészséget és emésztést javító fermentált ételek és italok

Savanyú káposzta és kimchi

A magyar és a koreai erjesztett ételben a káposztán kívül még az a közös, hogy koleszterinszintet és inzulinrezisztenciát csökkentő hatásúak szintén lehetnek. A savanyú káposzta antioxidáns tartalma a szem egészségéhez is hozzájárulhat.

Kombucha

Erről a teáról már olvashattál részletesebben. A kombucha segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a koleszterint, valamint májvédő hatását is vizsgálják.

Fermentált tejtermékek

A nagyüzemi, silány minőségű tejből készült temékek hiába fermentáltak, nem igazán járulnak hozzá egészségügyi állapotunk javításához. Helyettük megbízható forrásból származó házi tejből készült termékeket válasszunk a sajtokból ugyancsak.
A magas tápanyagtartalmú natúr/probiotikus joghurtról úgy tartják, hogy nem csak a csontok egészségéhez járulhat hozzá, de a testsúlycsökkentésben is segítségünk lehet.
A kefírről bebizonyították, hogy javíthatja a laktóz emésztésének fokát és a csontok egészségét, emellett gyulladáscsökkentő hatása is lehet.

A japán konyha is gazdag ilyen élelmiszerekben, legfőképpen a szójabab alapú fermentált ételeit szokták kiemelni, mint például a miso, a natto és a tempeh.

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?