2020.10.06. 17:05:05 8965 214

Kombucha – A „halhatatlanság” itala házilag
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idegenül csengő név egy ázsiai, egészen pontosan kínai eredetű erjesztett italt takar, ami leginkább probiotikus hatásáról és jó emészthetőségéről ismert. Kutatások szerint jó hatással van különböző gyomorpanaszokra (felfújódás), a szervezet fejlődésére, továbbá egészségügyi előnyökkel jár bizonyos betegségekben szenvedők számára.

Kombucha tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kombucha tea

Az állítólag méregtelenítő hatással szintén bíró italt többféle gyártótól is megvásárolhatjuk boltban, ám jól meg kell néznünk, hogy azt milyen eljárással készítik. Hőkezelés és pasztörizálás nélkül nagyobb az esély arra, hogy az ígért élettani hatások érvényesülni fognak. Bizonyítottan jó az oxidatív stressz ellen; a teának köszönhetően a májsejtek ellenálló képessége is javul. A viszonylag drága késztermék beszerzése helyett azonban mi magunk is készíthetünk almaborra emlékeztető kombucha teát otthon!

Házilag erjesztett kombucha

Szerezzünk be egy üveg nyers kombucha gombakultúrát, és azt kihűtött fekete vagy zöld teával és 50-100 gr cukorral felöntve tegyük legalább 25 Celsius fokos helyre. (Min. 20 és max. 30 fok között jön csak létre a megfelelő erjedési folyamat.) A tea 1 liter vízzel és 2 teafilterrel készítendő el. Közvetlen erős napfény ne érje a kancsót!

Ne tárold kerámiában vagy nem rozsdamentes acélból készült edényekben sem a gombát, sem az erjedő teát, az egyszerű üvegkancsó teljesen megfelelő lesz! A tetejét jól szellőző és kifőzött anyagdarabbal zárd le. Az átlagos erjedési idő 10 nap, de amikor az ital elérte az ízlésünk szerint kívánt (fanyarkás) ízt – 10 nap ide vagy oda – szűrjük le és tegyük be a hűtőbe, hogy ne savanyodjon be!

Fontos, hogy az alapanyagokat és a kellékeket is nagyon tisztán kezeld, mert a szennyeződések miatt penész alakulhat ki a gombatenyésztés és erjedés során. A gomba az ital leszűrése után azonnal újra felhasználható! Az alacsony kalória tartalmú, szénsavmentes ital jó alternatíva lehet akkor, ha nem szeretnénk adalékanyagokkal teletolt üdítőket fogyasztani, de kissé már unjuk a tiszta vizet.

Forrás: kombucha-ital.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

A kreatin optimális megoldást kínálhat az agyi rendellenességek kezelésében

Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a kreatin mind az agyi rendellenességek kezelésében, mind a kognitív képességek javításában megoldást kínálhat. Továbbá megfigyelték azt is, hogy az antidepresszánsokhoz adott kreatin sok esetben hangulatjavító hatással bírhat. De mi is tulajdonképpen a kreatin, és milyen újonnan körvonalazott tulajdonságairól beszélhetünk?

A fáradtság hatásai, amivel sokan nem számolnak

A felnőtt emberek 1,3 százaléka szenved krónikus fáradtság szindrómában (egy tavalyi felmérés szerint), mely nagyjából 69 éves korig mutat növekedést, majd ezt követően csökkenni látszik. Ez a minden nemet és korosztályt érinthető, összetett jelenség, melynek legfőbb ismertetőjegye a tartós kimerültségben mutatkozik meg, korlátozza az érintetteket tevékenységeik elvégzésében.