2020.10.06. 17:05:05 8787 214

Kombucha – A „halhatatlanság” itala házilag
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idegenül csengő név egy ázsiai, egészen pontosan kínai eredetű erjesztett italt takar, ami leginkább probiotikus hatásáról és jó emészthetőségéről ismert. Kutatások szerint jó hatással van különböző gyomorpanaszokra (felfújódás), a szervezet fejlődésére, továbbá egészségügyi előnyökkel jár bizonyos betegségekben szenvedők számára.

Kombucha tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kombucha tea

Az állítólag méregtelenítő hatással szintén bíró italt többféle gyártótól is megvásárolhatjuk boltban, ám jól meg kell néznünk, hogy azt milyen eljárással készítik. Hőkezelés és pasztörizálás nélkül nagyobb az esély arra, hogy az ígért élettani hatások érvényesülni fognak. Bizonyítottan jó az oxidatív stressz ellen; a teának köszönhetően a májsejtek ellenálló képessége is javul. A viszonylag drága késztermék beszerzése helyett azonban mi magunk is készíthetünk almaborra emlékeztető kombucha teát otthon!

Házilag erjesztett kombucha

Szerezzünk be egy üveg nyers kombucha gombakultúrát, és azt kihűtött fekete vagy zöld teával és 50-100 gr cukorral felöntve tegyük legalább 25 Celsius fokos helyre. (Min. 20 és max. 30 fok között jön csak létre a megfelelő erjedési folyamat.) A tea 1 liter vízzel és 2 teafilterrel készítendő el. Közvetlen erős napfény ne érje a kancsót!

Ne tárold kerámiában vagy nem rozsdamentes acélból készült edényekben sem a gombát, sem az erjedő teát, az egyszerű üvegkancsó teljesen megfelelő lesz! A tetejét jól szellőző és kifőzött anyagdarabbal zárd le. Az átlagos erjedési idő 10 nap, de amikor az ital elérte az ízlésünk szerint kívánt (fanyarkás) ízt – 10 nap ide vagy oda – szűrjük le és tegyük be a hűtőbe, hogy ne savanyodjon be!

Fontos, hogy az alapanyagokat és a kellékeket is nagyon tisztán kezeld, mert a szennyeződések miatt penész alakulhat ki a gombatenyésztés és erjedés során. A gomba az ital leszűrése után azonnal újra felhasználható! Az alacsony kalória tartalmú, szénsavmentes ital jó alternatíva lehet akkor, ha nem szeretnénk adalékanyagokkal teletolt üdítőket fogyasztani, de kissé már unjuk a tiszta vizet.

Forrás: kombucha-ital.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!