2022.09.29. 12:20:00 7616 239

Horkoló hálótárs: Praktikák horkolás enyhítéséhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A horkolás, azaz az alvási apnoé, az esetek többségében csak azt a személyt zavarja, aki hallgatja. A horkoló személy sajnálatos módon nem igazán foglalkozik a horkolással és az azt kiváltó okokkal, pedig saját egészsége érdekében mindenki jobban tenné, ha komolyabban venné ezt a témát.

Horkolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Horkolás

Vannak olyan helyzetek, amikor a horkolás egy összetett egészségügyi probléma (alvás közbeni légszomj) része lehet, éppen ezért érdemes utána járni, hogy esetünkben miért is alakult ki ez a hangos kellemetlenség: A torok és az orr közötti területen változatos okok miatt záródhat el az út a levegő elől.
A horkolás mértéke (hangereje) néhány egyszerű módszer elsajátításával csökkenthető.

Hogyan csökkenthető a horkolás?

Súlyvesztéssel:

A túlsúly fokozódásával a horkolás mértéke ugyancsak erősödhet, így a folyamatot megfordítva, azaz egészségesebb testsúly elérésével a horkolás is mérséklődhet.

A dohányzás abbahagyásával:

A füstölős szenvedélybetegség légúti problémákat eredményezhet, amelynek részeként az orrjáratok gyulladása is felléphet. A dohányosok körében általában segíteni szokott a horkolásra való hajlam csökkentésében a leszokás.

Gyógyhatású élelmiszerek segítségével:

Az alvási apnoéban érintett emberek elég nagy százaléka se nem túlsúlyos, se nem dohányos. Nekik olyan praktikák kipróbálását ajánlják, amihez csak a kamráig kell elmennünk.
Egyes megfigyelések szerint a horkolás problémája enyhíthető langyos vízbe kevert fahéjjal vagy meleg vízbe kevert kurkumával történő gargalizálással.
Amikor pedig megfázás és nátha miatt jelentkezik vagy erősödik fel a horkolásunk, zúzott fokhagymát szükségeltetik a meleg vízbe keverni, így a köhögést is hatékonyan csökkenthetjük egy füst alatt.
Egy-egy korty olívaolaj lefekvés előtt ugyancsak hatásos lehet. Mások ellenben arra esküsznek, hogy az orrjáratot kell tisztán tartani, mégpedig mindegyik orrlyukba egy-egy cseppet cseppentve várható az eredmény.

Az alvási testhelyzet megváltoztatásával:

Aki nem bízik a „nép gyógyászatban”, próbáljon meg olyan apró változtatásokat szokássá tenni, mint például a magasabb vagy több párnával való alvás, illetve a jól bevált teniszlabdás trükk, ami nem hagyja, hogy háton fekve aludjunk.

Aki horkolásra hajlamos, jobban teszi, ha lefekvés előtt kerüli az alkoholtartalmú ételeket és italokat is!

Forrás: www.womansera.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?