2015.05.15. 19:47:13 10815 336

Hogyan vegyél jó késeket a konyhádba?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó kés több évre, vagy akár egy életre is szólhat. Persze a pénztárcádtól is függ, hogy milyen gyakran kell váltogatnod őket. Ám annyi biztos, hogy nem érdemes rossz minőségűt venni ezekből, hiszen ha egyszer jót veszel, akkor valószínűleg többször már nem kell rá költened, míg a gagyit folyton cserélgetheted majd.

Alapkések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alapkések

Először is döntsd el, hogy milyen késre van szükséged. Egy jól felszerelt konyhában általában a következő késekre van szükség:

  • Általános kés (kb. 13 cm hosszú): ez többféle ételhez is használható és a szeleteléstől a darabolásig sok mindenre jó.
  • Séfkés (20-23 cm): Hússzeletelés, kemény zöldségek szelése, darabolás, vágás és a legtöbb konyhai munka elvégezhető vele.
  • Zöldséges kés (8 cm): olyan zöldségek hámozásához és szeleteléséhez való, ami elfér a kezedben.
  • Kenyérszelő: ez egy recés kés, ami szépen elviszi a kenyérhéját is, használható még süteményekhez, tortákhoz, kalácshoz, puha paradicsomhoz és gyümölcsökhöz.
  • Filéző kés: ez egy keskeny kés, amire csak akkor van szükség, ha te magad szeretnél filézni, csirkét vagy halat. A legtöbben ilyesmivel már nem próbálkoznak.
  • Bárd: csak akkor, ha nagy csontos húsokat akarsz többfelé vágni.
  • Egy jó minőségű élező vagy fenőkő.

Ezeket megvásárolhatod külön-külön vagy akár egy szettben is. A szettet egy összegben valószínűleg nehezebb lesz kifizetni, viszont utána már nem lesz rá gondod. Ha egyesével vásárolod meg őket, akkor apránként beoszthatod rá a pénzt, és tényleg csak azokat a késeket veszed meg, amire neked feltétlenül szükséged van.

A késeket nem jó a fiókban tartani, mivel úgy hamarabb elveszítheti az élét, a mágneses késtartók viszont praktikusak és óvják a pengét.

A kés nyele

Amikor kést vásárolunk fogjunk kézbe minden egyes darabot. Jó a fogása? Kényelmes kézben tartani? Az a lényeges, hogy a te kezedbe hogyan illik, és nem az, amit a dobozán hirdetnek. Ha biztos fogást nyújt és kényelmes tartanod, akkor a nyele átment a vizsgán. Jöhet a többi része.

A kés pengéje

Nézd meg az illesztést: mennyire hajlik ott? Nem túl gyenge? A legjobb kések egy darab acélból készülnek és vastagabb acél pengéjük van, ami nem hajlik meg. Ha van benne rendesen anyag és erősnek tűnnek az illesztések is, akkor nem lesz vele gondod.

Otthonra a rozsdamentes acél kések ideális választást jelentenek, könnyen kezelhetőek és élezhetőek.. Igaz kevésbé éltartó, mint a kerámia, de mégis jobb befektetés hosszútávon, hiszen ha a kerámiát sikerül kicsorbítani, azt otthon nem lehet újraélezni. A szénacél kések sajnos gyorsan és könnyen korrodálnak, így otthoni használatra azt sem javasolnánk.

A kés súlya

A jó minőségű késeknél szinte egyensúlyban van a penge és a nyél, ki van egyensúlyozva. Az erősebb, nagyon feladatokat ellátok kések lehet, hogy kissé súlyosabbak lesznek, de általánosságban legyen a kés könnyű, hogy minél gyorsabban tudd elvégezni vele a munkát.

Bármilyen kést is válassz, ügyelj nagyon a biztonságos használatra és kerüld el a háztartási baleseteket, köthetsz akár baleset-biztosítást is!

Forrás: wikihow.com | Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egzotikus és klasszikus egyszerre: Teasütemény fügével

Ezek a fránya gluténmentes receptek a mindenféle helyettesítő alapanyagokkal…brrr. De miért is lenne minden recept bonyolult hozzávalókból vagy ismeretlen technikákkal teletűzdelve? Van például egy különleges mézes-citromos teasütemény, amelyik alaphangon fél órás munkánkba kerül. A bónusz pedig az, hogy még tejmentesen is elkészíthető!

2 brokkolis étel vacsorára, amit cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak

A vércukorszint szabályozása nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy kevésbé ízletes az étel! Az egyszerű, de szokásosan finom fogás cukorbetegként sem lehetetlen küldetés: mediterrán jellegű, alacsony szénhidráttartalmú és növényi alapú ételek is felszolgálásra kerülhetnek.

A magány nem betegség. Hogyan kezeld és segíts másokon is?

A családok most speciális helyzetekben vergődnek. Hol össze vannak zárva egymással hetekre, amikor megtehetik, rohanvást igyekszenek a halasztgatott ügyeiket elintézni, és ezért szinte alig találkoznak. Azt hinnénk, hogy ezzel minden rendben van. Mindenki végzi a dolgát, dolgozik, tanul, hajt és közben a vírus okozta különböző bonyodalmakkal szembesülnek, ami néha teljesen kiszámíthatatlanná teszi az életüket. Észre sem veszik, hogy a teljes zűrzavar kellős közepént megjelenik egy sötét árnyék felettük. Lassan, alattomosan közelít és alakul ki. Fel sem tűnik. Csak rátelepszik az emberekre, és elkezdi őket fojtogatni.