2015.05.15. 19:47:13 12551 337

Hogyan vegyél jó késeket a konyhádba?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó kés több évre, vagy akár egy életre is szólhat. Persze a pénztárcádtól is függ, hogy milyen gyakran kell váltogatnod őket. Ám annyi biztos, hogy nem érdemes rossz minőségűt venni ezekből, hiszen ha egyszer jót veszel, akkor valószínűleg többször már nem kell rá költened, míg a gagyit folyton cserélgetheted majd.

Alapkések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alapkések

Először is döntsd el, hogy milyen késre van szükséged. Egy jól felszerelt konyhában általában a következő késekre van szükség:

  • Általános kés (kb. 13 cm hosszú): ez többféle ételhez is használható és a szeleteléstől a darabolásig sok mindenre jó.
  • Séfkés (20-23 cm): Hússzeletelés, kemény zöldségek szelése, darabolás, vágás és a legtöbb konyhai munka elvégezhető vele.
  • Zöldséges kés (8 cm): olyan zöldségek hámozásához és szeleteléséhez való, ami elfér a kezedben.
  • Kenyérszelő: ez egy recés kés, ami szépen elviszi a kenyérhéját is, használható még süteményekhez, tortákhoz, kalácshoz, puha paradicsomhoz és gyümölcsökhöz.
  • Filéző kés: ez egy keskeny kés, amire csak akkor van szükség, ha te magad szeretnél filézni, csirkét vagy halat. A legtöbben ilyesmivel már nem próbálkoznak.
  • Bárd: csak akkor, ha nagy csontos húsokat akarsz többfelé vágni.
  • Egy jó minőségű élező vagy fenőkő.

Ezeket megvásárolhatod külön-külön vagy akár egy szettben is. A szettet egy összegben valószínűleg nehezebb lesz kifizetni, viszont utána már nem lesz rá gondod. Ha egyesével vásárolod meg őket, akkor apránként beoszthatod rá a pénzt, és tényleg csak azokat a késeket veszed meg, amire neked feltétlenül szükséged van.

A késeket nem jó a fiókban tartani, mivel úgy hamarabb elveszítheti az élét, a mágneses késtartók viszont praktikusak és óvják a pengét.

A kés nyele

Amikor kést vásárolunk fogjunk kézbe minden egyes darabot. Jó a fogása? Kényelmes kézben tartani? Az a lényeges, hogy a te kezedbe hogyan illik, és nem az, amit a dobozán hirdetnek. Ha biztos fogást nyújt és kényelmes tartanod, akkor a nyele átment a vizsgán. Jöhet a többi része.

A kés pengéje

Nézd meg az illesztést: mennyire hajlik ott? Nem túl gyenge? A legjobb kések egy darab acélból készülnek és vastagabb acél pengéjük van, ami nem hajlik meg. Ha van benne rendesen anyag és erősnek tűnnek az illesztések is, akkor nem lesz vele gondod.

Otthonra a rozsdamentes acél kések ideális választást jelentenek, könnyen kezelhetőek és élezhetőek.. Igaz kevésbé éltartó, mint a kerámia, de mégis jobb befektetés hosszútávon, hiszen ha a kerámiát sikerül kicsorbítani, azt otthon nem lehet újraélezni. A szénacél kések sajnos gyorsan és könnyen korrodálnak, így otthoni használatra azt sem javasolnánk.

A kés súlya

A jó minőségű késeknél szinte egyensúlyban van a penge és a nyél, ki van egyensúlyozva. Az erősebb, nagyon feladatokat ellátok kések lehet, hogy kissé súlyosabbak lesznek, de általánosságban legyen a kés könnyű, hogy minél gyorsabban tudd elvégezni vele a munkát.

Bármilyen kést is válassz, ügyelj nagyon a biztonságos használatra és kerüld el a háztartási baleseteket, köthetsz akár baleset-biztosítást is!

Forrás: wikihow.com | Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.