2015.05.15. 19:47:13 12602 337

Hogyan vegyél jó késeket a konyhádba?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy jó kés több évre, vagy akár egy életre is szólhat. Persze a pénztárcádtól is függ, hogy milyen gyakran kell váltogatnod őket. Ám annyi biztos, hogy nem érdemes rossz minőségűt venni ezekből, hiszen ha egyszer jót veszel, akkor valószínűleg többször már nem kell rá költened, míg a gagyit folyton cserélgetheted majd.

Alapkések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alapkések

Először is döntsd el, hogy milyen késre van szükséged. Egy jól felszerelt konyhában általában a következő késekre van szükség:

  • Általános kés (kb. 13 cm hosszú): ez többféle ételhez is használható és a szeleteléstől a darabolásig sok mindenre jó.
  • Séfkés (20-23 cm): Hússzeletelés, kemény zöldségek szelése, darabolás, vágás és a legtöbb konyhai munka elvégezhető vele.
  • Zöldséges kés (8 cm): olyan zöldségek hámozásához és szeleteléséhez való, ami elfér a kezedben.
  • Kenyérszelő: ez egy recés kés, ami szépen elviszi a kenyérhéját is, használható még süteményekhez, tortákhoz, kalácshoz, puha paradicsomhoz és gyümölcsökhöz.
  • Filéző kés: ez egy keskeny kés, amire csak akkor van szükség, ha te magad szeretnél filézni, csirkét vagy halat. A legtöbben ilyesmivel már nem próbálkoznak.
  • Bárd: csak akkor, ha nagy csontos húsokat akarsz többfelé vágni.
  • Egy jó minőségű élező vagy fenőkő.

Ezeket megvásárolhatod külön-külön vagy akár egy szettben is. A szettet egy összegben valószínűleg nehezebb lesz kifizetni, viszont utána már nem lesz rá gondod. Ha egyesével vásárolod meg őket, akkor apránként beoszthatod rá a pénzt, és tényleg csak azokat a késeket veszed meg, amire neked feltétlenül szükséged van.

A késeket nem jó a fiókban tartani, mivel úgy hamarabb elveszítheti az élét, a mágneses késtartók viszont praktikusak és óvják a pengét.

A kés nyele

Amikor kést vásárolunk fogjunk kézbe minden egyes darabot. Jó a fogása? Kényelmes kézben tartani? Az a lényeges, hogy a te kezedbe hogyan illik, és nem az, amit a dobozán hirdetnek. Ha biztos fogást nyújt és kényelmes tartanod, akkor a nyele átment a vizsgán. Jöhet a többi része.

A kés pengéje

Nézd meg az illesztést: mennyire hajlik ott? Nem túl gyenge? A legjobb kések egy darab acélból készülnek és vastagabb acél pengéjük van, ami nem hajlik meg. Ha van benne rendesen anyag és erősnek tűnnek az illesztések is, akkor nem lesz vele gondod.

Otthonra a rozsdamentes acél kések ideális választást jelentenek, könnyen kezelhetőek és élezhetőek.. Igaz kevésbé éltartó, mint a kerámia, de mégis jobb befektetés hosszútávon, hiszen ha a kerámiát sikerül kicsorbítani, azt otthon nem lehet újraélezni. A szénacél kések sajnos gyorsan és könnyen korrodálnak, így otthoni használatra azt sem javasolnánk.

A kés súlya

A jó minőségű késeknél szinte egyensúlyban van a penge és a nyél, ki van egyensúlyozva. Az erősebb, nagyon feladatokat ellátok kések lehet, hogy kissé súlyosabbak lesznek, de általánosságban legyen a kés könnyű, hogy minél gyorsabban tudd elvégezni vele a munkát.

Bármilyen kést is válassz, ügyelj nagyon a biztonságos használatra és kerüld el a háztartási baleseteket, köthetsz akár baleset-biztosítást is!

Forrás: wikihow.com | Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?