2024.06.28. 15:31:46 4714 178

Hétköznapi terápiáink – Tartsd karban a mentális egészséged
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mert mi is tulajdonképpen a terápia célja? A meghatározások szerint az egészségügyi rendellenességek megszüntetése mellett, az életminőség javítása is beletartozik a feladatkörébe. Dr. Gyomlai Éva pszichoterapeuta szerint viszont terápiás célnak nevezhető mindaz, amit a kliens el szeretne érni, amin dolgozni szeretne, amire vágyik a saját működéseiben. Mi most arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szakszerű terápia mellett milyen, a mindennapokban is mozgósítható megoldások és gyakorlatok léteznek.

Kiegyensúlyozott nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kiegyensúlyozott nő

A „terápiát” tehát az elkövetkező sorokban semmiképpen sem professzionális értelemben és megközelítésben fogjuk megvizsgálni, hanem - ha lehet így fogalmazni - „hétköznapibb” szemszögből. Ezért olyan módszerek után kutakodunk, melyek a mentális egészségünk karbantartásában lehetnek a segítségünkre, és amelyeket egyszerűen beépíthetünk a mindennapi életünkbe.

Ma már elmondható, hogy széles körben megnövekedett a pszichológiai jólléttel való foglalkozások igénye. A tudatosan végzett gyakorlatok és tevékenységek segítségével egyre többen igyekeznek leküzdeni a stresszt, a szorongást, vagy éppen a feszültséget. A holisztikus kezelési stratégiákat alkalmazó Camali Clinic álláspontja szerint a pozitív életszemlélet tekinthető az egyik kulcstényezőnek a mentális egészség megőrzése érdekében.

A mentálisan egészségesnek mondható egyénről pedig általában kijelenthető, hogy: törekszik megérteni és optimálisan szabályozni az érzelmeit; pozitív énképpel és önbecsüléssel rendelkezik; az erősségeire összpontosít; törekszik az otthon-munkahely egészséges egyensúlyára; értékeli a minőségi kapcsolatokat; jól alkalmazkodik változásokhoz; fontos számára, hogy fizikailag is egészségesnek érezze magát annak érdekében, hogy eredményesen dolgozhasson.

A klinika szakemberei szerint gyakori kérdés, sőt esetenként vita tárgyát képezi, hogy milyen technikák és gyakorlatok életbe léptetésével javítható a legideálisabban a mentális egészségünk? Megjegyzésük szerint, ami az egyik ember esetében működőképes, az a másikéban nem mindig hozza el a várt eredményeket. Egészen pontosan arról van szó, hogy ez egy szubjektív jelenség, ami minden embernél más.

Néhány mindennapokba beépíthető technika

A módszerek közül az első, a megfelelő hobbik kiválasztása. Ám mi tekinthető a hobbitevékenységek tekintetében megfelelőnek? Az, hogy örömet okoznak, végzésük során boldogabbnak, felszabadultabbnak érezhetjük magunkat. Ilyen lehet példaként a főzés, a reggeli vagy esti séta, az edzések, a könyvklubok, a szeretteinkkel és barátainkkal töltött minőségi idő, a kertészkedés, a festés, a barkácsolás, a bútorfelújítás, a rendszerezés és szervezés. Mások viszont a tánc- és/vagy énekórára járásban, a nyelvtanulásban, a túrázásban, az önkéntes munkák végzésében, a meditációban, sőt: a takarításban lelik örömüket. Ezekkel az egyszerű megoldásokkal igyekeznek enyhíteni a mentális stresszt, gondoskodni saját magukról.

Sokan a testmozgásból jutnak hozzá ahhoz a boldogságszérumhoz, mellyel nagyban hozzájárulnak a mentális egészségük javításához. Akik rendszeresen, ám hobbiszerűen űznek valamilyen sportot: jobban alszanak, jobb az állóképességük és a koncentrációs képességük, kevésbé szoronganak, és a mozgást gyakran összehangolják az elmélkedéssel.

A sort a következő tippekkel is kiegészíthetjük:

  • vezessünk hálanaplót, amelybe minden nap feljegyzünk három olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk,

  • indítsuk a napot egy csésze kávé vagy tea elfogyasztásával egybekötött napra-hangolódással, tervezéssel,

  • rendszeresen iktassunk be az életünkbe valamilyen kiruccanás típust (pl. kempingezés, kirándulás, biciklizés stb.)

  • erősítsük az önbizalmunkat önfejlesztéssel,

  • vezessünk be alvási rutint (igyekezzünk minden nap ugyanabban az órában feküdni és kelni),

  • naponta tegyük fel magunknak a kérdést: „mit tehetek annak érdekében, hogy jobbá legyek?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...