2024.07.07. 12:42:49 6287 223

Használható hasznos tippek életmódváltóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első lépések megtétele a legnehezebb! Hangzik el sokak szájából ez az ösztönzéssel, biztatással átitatott állítás, mely az életmódváltás tekintetében legalább olyan helytállónak tekinthető, mint az élet számos egyéb területén. Amennyiben már egy ideje ott motoszkál bennünk a gondolat, hogy: bizony jó lenne egynéhány dologban kisebb-nagyobb módosítást bevezetni, már fel is léptünk az első lépcsőfokra. De mit tehetünk még?

Életmódváltás Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Életmódváltás Fotó:123rf.hu

Hiszen még a legelszántabb életmódváltókkal is előfordul, hogy kissé megfogyatkozik a kitartás-készletük, így szükségét érzik egy csöppnyi mentális motivációs utánpótlásnak. Ezekből hoztunk most egy tartályra való mennyiséget tudván, hogy az életmódban bevezetett, illetve bevezetendő változtatások folyamata nem kevés időt, odaadást, türelmet igényel az egyénektől.

Átlagosan 66 nap szükséges ahhoz, hogy egy újszerű szokás vagy szokásrendszer automatikussá váljon

A pszichológusok is rámutatnak arra, hogy a változtatások kialakítása, valamint azok fenntartása legnagyobb mértékben az egyén hozzáállásától, törekvésétől válik függővé. Kulcsfontosságú, hogy az életmódbeli változtatások beállítása minden esetben összhangban legyen az egyén életével és ritmusával. Mindazonáltal léteznek olyan egyszerű stratégiák, melyek segíthetnek a megfelelő életmódváltási terv kidolgozásában.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvostudományi kara szerint az életmódváltásra érdemes úgy tekinteni, akárcsak egy kirakós játékra, melynek darabjai egyes újszerűen bevezetett szokásokat jelölnek, melyekből lassan kialakul az összkép.

Erre figyelj!

Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás: a szervezetnek egy pihentető alvás közben van ideje kellőképpen feltöltődni és regenerálódni, ez pedig kiemelten fontos, ha az életmódváltás sikeréről van szó. Az alvás hiánya ingerlékennyé, fáradttá, kimerültté teszi az életmódváltásba kezdőket.

Víz- és folyadékfogyasztás fontossága: kulcsfontosságú, hogy mindig tartsunk magunknál egy vízzel teli kulacsot, hiszen hidratáltság nélkül sem a test, sem pedig az elme nem működik optimálisan.

Stresszcsökkentő lépések: a testről való gondoskodás a mentális egészségre is jó hatással van, így csökkenhet az általános stressz-szint. Mindössze néhány egyszerű, jól követhető szokás mindennapokba való beépítésével közelebb kerülhetünk a hosszú távú célokhoz. Az alaprutinok sikeres elvégzése örömmel és elégedettséggel tölthet el bennünket, így kevesebb lesz a szorongás, ugyanakkor erősödik a kitartás.

A „kirakós” egyik kihagyhatatlan eleme: a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás: jobb kerülni a gyorséttermi, a rendszertelen étkezéseket, illetve az egyszerre túl sok étel elfogyasztását, ugyanis ekkor kisiklathatjuk az életmódváltás sikerei felé haladó „vonatot”. Ma már a gyorsételek szinte minden típusának vannak egészséges alternatívái.

Hagyományos ropogtatnivalók helyett például: érdemes fodros kel chipset ropogtatni; sült krumpli helyett sütőben sült paszternákot, sárgarépát vagy édesburgonyát. Amennyiben valami édeset kívánnánk, akkor sem kell „csalónapot” tartanunk, hiszen az egyik legegyszerűbb változat a natúr joghurtba való gyümölcsdarabok keverése, melyet akár mézzel vagy juharsziruppal is édesíthetünk.

Amit nem hagyhatunk ki a pakliból: a mozgás: sokan ettől tartanak a leginkább, hiszen lelki szemeik előtt izzadságszaggal, fájdalommal és küzdelemmel alaposan megszórt képek villannak fel. Ennek nem kell így lennie, hiszen a mozgás örömmágnesként működik, endorfinokat szabadít fel, melyek segítik a test és az agy csúcsteljesítményű működését.

Reális, elérhető célok kitűzése: ahhoz, hogy öröm és elégedettség koszorúzza az életmódváltó projektet, érdemes a józan, megvalósítható célokra fókuszálni. Ez esetben nem kell rögtön a dolgok közepébe vágni, hanem a fokozatosság elvét szem előtt tartva haladni a választott úton. Erőt meríteni az „apró” sikerekből, megőrizve a lendületet és a kitartást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...