2015.01.24. 16:38:10 8491 77

Ha unod a tojást - próbáld ki másként!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nehéz dolga van a tojásnak. Rögtön egy rossz dolog ugorhat be róla, mégpedig, hogy magas koleszterinszintet okozhat. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a tojás önmagában nem okolható a rossz koleszterinszintért, de baconnel vagy kolbásszal már valóban nem a legjobb párosítás. Persze nem csak ilyen lehet egy finom tojásos étel.

Tojás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojás

Miért fogyassz mégis tojást?

Sőt, a tojás tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek képesek megelőzni számos komoly károsodást. Két antioxidáns, a lutein és a zeaxantin, amelyek nagy mennyiségben találhatók a brokkoliban, a spenótban és a tojásban, szignifikánsan képesek csökkenteni a szemhályog és az időskori makula degeneráció kockázatát, amely a vissza nem fordítható vakság legfőbb okozója világszerte.

A tojás is tartalmazza ezeket az értékes anyagokat, mégpedig olyan formában, amelyet a szervezetünk hatékonyabban tud hasznosítani, mint a zöldségekben előfordulót.

Egyetlen tojás tartalmazza a napi K-vitamin szükségletünk 31 %-át, amely éppoly fontos a csontok egészségének megőrzésében, mint a kalcium és a D-vitamin. Várandós anyáknak is fontolóra kellene venniük, hogy gyakran egyenek omlettet, hiszen a tojás gazdag kolinban, amely tápanyag felelős a magzat agyának fejlődéséért és amelynek különösen a várandósság második harmadában van nagy szerepe.

Egy utolsó érv: csupán 70 kcal-t tartalmaz, és 20 fontos tápanyagot, zsírban oldódó vitaminokat és jó minőségű fehérjét, amely fontos, ha alacsony kalóriás vagy vegetáriánus étrenden vagyunk. Mindezt tudva, nem lenne éppen itt az ideje, hogy a tojást újra felvegyük az étrendünkbe?

Buggyantott tojás florentin módra

Kenj meg egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret mézes mustárral, és fedd le friss paraj levéllel. Tegyél két csészényi vízbe egy kávéskanál ecetet, és forrald fel. Üsd a tojást egy kis (kávés) csészébe, majd öntsd a forró vízbe. Főzd 3-5 percig, majd tálald a parajon.

Füstöl lazacos omlett

Keverj össze két tojást, egy evőkanál vizet, sót és borsot. Öntsd forró serpenyőbe és takard le. Ha az alja kész, a felét fedd le 1/3 csésze kockára vágott füstölt lazaccal egy evőkanálnyi lecsurgatott kapribogyóval és sovány tejföllel. Hajtsd félbe és vedd fel a lángot. Kaporral szórd meg.

Bundás kenyér fahéjjal

Márts két szelet teljes kiőrlésű kenyeret 1 tojás, ¼ csésze sovány tej és ½ kávéskanál őrölt fahéj keverékébe. Süsd barnára mindkét oldalon egy forró olajjal töltött teflonos serpenyőben.

Monte Cristo szendvicsek

Márts két szelet teljes kiőrlésű kenyeret tojás, só és bors keverékébe, tegyél az egyikre sovány sonkát, sovány ementálit és római salátát, fedd le a másik szelet kenyérrel, és süsd át forró teflonserpenyőben, amíg a tojás kész és a sajt megolvad.

Quesadilla reggeli

Keverj össze 2 tojást és két evőkanálnyi apróra vágott hagymát, paradicsomot, zöld borsot és reszelt sovány Colby sajtot. Süsd minimális olajjal forró teflonserpenyőben, amíg éppen megszilárdulna, majd kanalazd két teljes kiőrlésű mexikói tortilla lepény közé. Sütőben süsd tovább 350 °C fokon 10 percig.

Rántotta - másként

A következő hozzávalók valamelyikével keverd össze a tojásokat sütés előtt: maradék krumplipüré; füstölt pulykamell és sovány túró; sült paprika, sovány mozzarella és bazsalikom, reszelt répa és kapor; gorgonzola és lecsurgatott paraj; gomba és gyöngyhagyma; brokkoli és sovány Cheddar sajt.

Tojásos-májkrémes kence

A receptet itt olvashatod!

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...