2014.05.09. 13:16:55 14721 111

Dipek és kencék – Finomságok egyszerűen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kedvenc ételeim közé tartoznak a különböző kencék, amelyeket sokoldalúan felhasználhat az emberlánya. Ha fel akarod dobni a reggelit, vagy laza vacsorát szeretnél, esetleg vendégeket vársz és valami kötetlen étellel lepnéd meg őket, akkor válassz párat a következő kencereceptek közül. A legjobb, hogy bármikor bevetheted, és úgy tálalod, ahogyan szeretnéd. Szendvicsként, kenyérre kenve vagy akár kis tálakban mártogatósnak (dip) is isten mindegyik.

Dipek és kencék, sokféleképpen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dipek és kencék, sokféleképpen

Lássuk a recepteket!

Májkrémes kence – avagy Zsidótojás

Ezzel a recepttel, amit az egyik kedves ismerősömtől kaptam, eddig mindig taroltam. Reggelire friss kenyérrel a legjobb, de az előbb említett mártogatósként is lehet tálalni. Ebben az esetben készítsünk ki kétszersültet, hosszú hasábokra vágott sárgarépát, jégcsapretket, kaliforniai paprikát és uborkát.

Hozzávalók 4-6 személyre

2 doboz májkrém

4 db tojás

2 ek. mustár

Fél doboz tejföl

fél vöröshagyma

só, bors

Elkészítés

Amíg a tojást keményre főzzük, apró kockákra vágjuk a hagymát. Megbontjuk a májkrémeket és egy villával kicsit pépesítjük. Amikor megfőtt a tojás, késsel pár darabra vágjuk, hogy könnyebb legyen összetörni a villával. Miután apró darabokra törtük a villával, hozzá adjuk a májkrémet, a mustárt, a hagymát, a sót és a borsot, jól összedolgozzuk az egészet egy villával. A tejfölt addig adagoljuk, amíg kenhető masszát nem kapunk. Ez a kence nem lesz egynemű, kicsit darabos.

Tipp: A májkrémes kencét tényleg elég egy villával összekeverni, nem kell hozzá turmix, így sokkal finomabb. Ha van időnk, pár órával tálalás előtt készítsük el, hogy jól összeérjenek az ízek és hűtsük le. Mindenféle zöldség és sajt illik hozzá.

Tonhalkrém

Csodásan egyszerű recept, egy kis zelleres csavarral. Pirítóssal és paradicsommal a legfinomabb.

Tonhalkrémes szendvicsTonhalkrémes szendvics

Hozzávalók 2-3 személyre

1 doboz konzerv tonhal

Pár csepp friss citromlé

Zellerszár

Majonéz

Elkészítés

A tonhal konzervet kitesszük egy tálba, facsarunk rá egy kis citromot és összekeverjük majonézzel. Ez utóbbit ízlés szerint adagolhatjuk hozzá, minél több, annál kevésbé diétás. :) A végén 1-2 zellerszárat nagyon vékony karikákra szelünk és megszórjuk vele a kencét.

Padlizsánkrém

Ha valaki korábban elmondta volna ezt az egyszerű receptet, akkor lehet, hogy minden héten csináltam volna padlizsánkrémet… Remélem, Te is kedvet kapsz hozzá! Pirítóssal a legfinomabb, de dipnek is kiváló: kétszersült, tortilla chips, sárgarépa, jégcsapretek, uborka, paprika, kaliforniai paprika is jól illik hozzá.

Hozzávalók 4 személyre

2 db közepes méretű padlizsán

1 doboz natúr joghurt

4 ek. majonéz

2 ek. olívaolaj

2 gerezd Fokhagyma

só, bors

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, levágjuk a szárát és megszurkáljuk egy hústűvel. Becsomagoljuk egyesével alufóliába és kb. 50 perc alatt megsütjük a sütőben, úgy hogy közvetlenül a sütő aljába tesszük. Félidőben megfordítjuk őket. Amikor megsültek, kicsomagoljuk az alufóliából, hogy egy kicsit hűlhessenek. Miután kihűlt, turmixgépben krémesre turmixoljuk. Van aki lehámozza a művelet előtt, van, aki még a magokat is kiszedi, én egyiket sem szoktam. Ha van olyan része, ami egy kicsit jobban megégett, azt leveszem. (Ezt könnyű észrevenni, mivel kemény és fekete lesz, egy darabban leválik a zöldségről.)

A padlizsános krémhez adjuk a fokhagymát összezúzva, az olívaolajat, a majonézt, a sót és a borsot. Jól összekeverjük, majd a natúr joghurttal a kívánt sűrűségűre hígítjuk.

Tipp: A padlizsánt akár előző nap megsüthetjük és összeturmixolhatjuk. A sót, a fokhagymát és az olíva olajat is hozzáadhatjuk. A kence így tovább eláll, amíg nincs benne a majonéz és a joghurt.

Akár majonéz nélkül is elkészíthető, úgy diétásnak is mondható a recept, ám kevésbé finom. :) Természetesen ízlés kérdése.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...