2024.01.11. 08:37:53 6667 268

Ha nem vigyázunk, elherdáljuk ezt az életadó nedűt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már az iskolapadban megtanuljuk, hogy a bolygónk felszínének jelentős részét – pontosabban 71 százalékát – víz borítja. Ennek tudatában gyakran találkozhatunk a vízkészlettel kapcsolatos optimista megnyilvánulásokkal. Viszont a történethez az is hozzátartozik, hogy a Föld vízkészletének mindösszesen 2,5 százaléka édesvíz.

Víz és emberiség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz és emberiség

A kör pedig tovább szűkül azzal a ténnyel, hogy ennek a 2,5 százaléknyi édesvíz mennyiségnek csupán 1 (!) százaléka hozzáférhető (a többi hómezők és gleccserek formájában tárolódik). Ez azt jelenti, hogy a Földön lévő vízmennyiség pusztán 0,007 százalékát tudjuk felhasználni – írja a National Geographic.

A felelőtlen és helytelen vízgazdálkodás, az elmúlt hónapokban tapasztalt extrém éghajlatváltozás, a túlfogyasztás együttese világszerte súlyos aszályokat és vízhiányt okoz. Mindezeket figyelembe véve nem biztos, hogy fellélegezhetünk a globális vízkészlet-felhasználás tekintetében. Ha ilyen ütemben haladnak a dolgok, úgy az előrejelzések szerint 2025-re akár a világ népességének kétharmadának meg kell küzdenie a vízhiánnyal.

Az aszályos időszakok (melyre az elmúlt évben elég sűrűn került sor) erdőtüzek táptalajává formálódnak. Pedig a világ lakossága már tavaly elérte a nyolcmilliárd főt, ami megnövekedett vízigénnyel jár együtt. Alig néhány éve (2018-ban) pedig sajnálatos módon már volt arra példa, hogy milyen kritikus állapotok uralkodhatnak akkor, ha ténylegesen elfogy a víz (minderre a dél-afrikai Fokvárosban került sor, többek között a rossz vízkészlet-gazdálkodás és a túlfogyasztás következményeként).

Bár napjainkban is több helyen folynak szörnyű háborúk, mégis a kutatások szerint a szennyezett víz fogyasztása miatt évente több ember veszíti el az életét, mint erőszak és háborúk miatt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vízkészlet megbecsülése és megóvása mindannyiunk érdeke és felelőssége. Ettől válik függővé az egészségünk; a testünk, otthonaink és a környezetünk higiéniája; nem beszélve a gazdasági szempontokról.

Egyénként is van lehetőségünk arra, hogy megfelelően gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló vízzel. Lássuk, mit tehetünk ennek érdekében:

  • WC-öblítés után figyeljük meg, hogy fennáll-e a szivárgás veszélye (zuhanyzás és fürdés után a csapból csöpögő víz ugyancsak pazarlást idézhet elő. Ezt érdemes időnként ellenőrizni.)

  • Zuhanyzás közben zárjuk el a vizet a szappanozások ideje alatt. Ha víztakarékos zuhanyfejet szerzünk be, akkor még egy lépéssel közelebb jutunk a helyes vízgazdálkodáshoz.

  • Fogmosásnál használjuk a klasszikus pohárba töltött vízzel való öblítés módszerét.

  • Borotválkozás során a mosdókagyló alját néhány centire töltsük fel meleg vízzel, ebben öblögessük, tisztítgassuk a borotvánkat.

  • A mosógépet csak teljesen feltöltve indítsuk el.

  • A zöldségek és gyümölcsök tisztításához, mosásához ne folyassuk a csapvizet, hanem használjunk egy erre alkalmas tálat, melybe vizet töltünk.

  • Kézzel történő mosogatásnál az öblítéshez ne hagyjuk folyni a vizet (ehhez is használhatunk vízzel töltött tálat az öblítéshez, vagy dupla medencés mosogató esetén az egyiket mosogatásra, a másikat pedig öblítésre használjuk).

  • A kertben ültessünk minél több szárazságtűrő növényt és fát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...