2024.03.05. 08:37:23 6563 225

Ha holnaptól letennénk… – Életünk autók nélkül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A 21. században a saját gépjármű birtoklása kitüntetett helyet foglalt el az emberek életében. Az autó azon kevés modernkori találmány közé sorolható, amely gyökeresen átformálta, átrendezte az életünket. Erőteljes befolyást gyakorol(t) mind az egyének életvitelére, mind pedig a gazdaságra. A kezdetben csak néhány kiváltságos számára megengedhető automobilok idővel futószalagon gyártott, megfizethetővé vált termékekként vittek korábban elképzelhetetlen kényelmet sokak életébe. Mennyire nőttek hozzánk ezek a „fém retikülök”?

Férfi a volánnál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Férfi a volánnál

Azt tehát kategorikusan nem biztos, hogy tömegek jelentenék ki, hogy: „Holnaptól megválok a kocsimtól!” Azonban világszerte sokan együtt rezdülnek a prominens üzleti magazin, a Forbes, felületén megjelent állítással, mely szerint: fontos csökkentenünk az autóhasználatot annak érdekében, hogy megmentsük a bolygónkat. Mindez egy szén-dioxid-kibocsátást csökkentő intézkedés kapcsán fogalmazódott meg, melyben javaslatok születtek arra nézve, hogy az emberek mérsékeljék az autóhasználatot. Hogy ezt a fajta kétségtelenül komfortos közlekedési módot legalább időnként váltsák fel tömegközlekedéssel, gyaloglással vagy kerékpározással – természetesen e megtenni kívánt távolságok függvényében.

Az Éghajlatváltozási Testület már évekkel ezelőtt célul tűzte ki azt, hogy 2035-ig legalább 78 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. A Michigani Egyetem Közlekedési Kutatóintézetének egyik tanulmányából kiderül, hogy azokon a területeken, ahol van uber- vagy telekocsi-szolgáltatás, kevésbé tartanak igényt a saját gépjárművel rendelkezésre. Manapság, ha felmerül a kocsikkal kapcsolatos pro vagy kontra érvek szemrevételezése, legtöbben az autóval járó általános és váratlan költségek miatt kezdik el mérlegelni a lehetőségeiket. Figyelembe véve a fluktuáló üzemanyagárakat, a (kötelező) biztosításokat, a rutin karbantartási díjakat, vagy éppenséggel a parkolási költségeket gyakran inkább élnek az ingyenes vagy költséghatékonyabb megoldásokkal. A döntések tekintetében ugyancsak nagyot nyomhat a latban a mindenkit ugyanolyan erőteljesen érintő környezeti tényező. Ez esetben az üzemanyaggal működő, üvegházhatású gázokat pöfögő kocsik a legkevésbé sem tartoznak a környezettudatos megoldások körébe.

Autó: a „negyedik gyilkos” cinkosa…

A World Economic Forum felhívta a figyelmet arra, hogy a levegőszennyezés bizonyul jelenünk egyik legnagyobb gyilkosának, egészen pontosan a negyediknek, mely évente több mint 6 millió halálesetet követel magának. Az urbanizációs folyamatoknak köszönhetően a levegő minősége egyre több helyen ad okot az aggodalomra. Főként, ha azt vesszük figyelembe, hogy a világ népességének valamivel több, mint fele városi környezetben él (és az előrejelzések szerint 2050-re jelentősen növekedni fog). A városi életből adódóan több lesz az útforgalmi torlódás, a füst, a szmog, míg a zöldterületeknek kevesebb hely jut. Ezért nem meglepő, hogy egyre több helyen esik szó a kibocsátás-csökkentésről, a tisztának és hatékonynak nevezhető üzemanyagok kifejlesztéséről, valamint a környezetbarátabbnak titulált járművek bevezetéséről.

Sokan szorgalmazzák (bár egyelőre csak a „Mi lenne, ha? felvetések szintjén), hogy városi környezetben az utak ne csupán az autók felségterületeiként legyenek számontartva, hanem akár sétálásra, kerékpározásra alkalmat kínáló helyként is.

Az autóbirtoklás nyújtotta komfort, és az ezzel szorosan összefonódó függetlenség érzés megnehezíti az autóról való teljes „leválás” döntését. Sokak számára az autójuk egyfajta terápiás megoldást is kínálhat (stresszűző vezetés). Megint mások pedig szeretik a kellemeset összekötni a hasznossal, és utazásaik során hangoskönyvet, előadást vagy zenét hallgatnak. Éppen ezért a fokozatosság és az időnkéntiség elvét érdemes életbe léptetni, melyet a környezetünk, az egészségünk és a pénztárcánk vonatkozásában ugyancsak pozitívnak fogunk értékelni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.