2017.03.13. 16:37:07 13138 351

Gyümölcsfogyasztás - testedzés előtt vagy után?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A diétázók étrendjük megválasztása során többnyire kerülik a gyümölcsöket, mivel azok gyümölcscukor, azaz fruktóz tartalmát kizárólag a májunk tudja tárolni, és a többletet sajnos zsírrá alakítja. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy számos élelmiszerben kukoricaszirup néven is jelen van a fruktóz. Jó vigyázni!

Gyümölcsök, edzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök, edzés

Szó, ami szó egy lazább, súlytartó diétánál korlátozott mennyiségben, és legfőképp a reggeli órákban bátran fogyaszthatóak gyümölcsök (főként áfonya, narancs és kiwi), amiknek számos más hasznos tulajdonságuk is van. Például a magas rost- és vitamintartalom sem megvetendő.

Azt se feledjük, hogy többek között még glükóz is található bennük, ami minden sejtünk és izmunk „barátja”. Ha rendszeresen mozogsz, és nem szeretnéd kiiktatni étrendedből a gyümölcsöket sem, akkor az alábbiak szerint érdemes a szervezetedbe juttatnod őket:

Edzés előtt egy-két órával

Testedzés előtt részesítsd előnyben a magasabb fruktóz és alacsonyabb glükóz tartalommal bíró gyümölcsöket. Méghozzá azért, mert a fruktóz nem akadályozza meg a zsírégetés folyamatát.

Az ilyen tulajdonsággal rendelkező gyümölcsök a körte, a görögdinnye, az alma, a szőlő, az eper és a málna.

A szénhidráttartalom miatt a banánt is ide sorolhatjuk. Annál is inkább edzés előtt edd meg, mert magas kálium és magnézium tartalma segít elkerülni az izomgörcsöket.

Edzés után jó 45 perccel

Értelemszerűen az előzőekkel ellentétes ismérvű gyümölcsöket hagyd meg az edzés utánra. Azaz a magasabb glükóz és alacsonyabb fruktóz tartalmú cseresznyét, barackot és szilvát válaszd a mozgást követően. Mégpedig azért, mert e kettő közül a glükóz az, ami hozzájárul az izomnövekedéshez.

Szintén a testmozgás végeztével ajánlott a zsírégető ananász is, a benne lévő fehérjék emésztést elősegítő hatása miatt. További jó tanács, hogy közvetlenül lefekvés előtt ne fogyassz fruktózt, mert az így bevitt energiát a tested már nem fogja ledolgozni, viszont a zsírpárnák könnyedén növekedhetnek.

Forrás: fitbuilder.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...