2021.07.27. 17:55:43 9134 266

Glutén sorozat 3. Hogyan együnk gluténmentesen is egészségesen? Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előző két, gluténról szóló cikkemben arról írtam, hogy általában miért nem javaslom a gluténtartalmú étkezést, és hogy mik a gluténmentes táplálkozás veszélyei és buktatói. Ebben a cikkemben azt szeretném bemutatni, hogyan táplálkozz valóban egészségesen, ha nem szeretnél (nem tudsz) glutént fogyasztani.

Gluténmentesen, finom és egészséges - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténmentesen, finom és egészséges

Természetesen gluténmentes ételek vs. bolti gluténmentes termékek

Az előző cikkben már kifejtettem, hogy milyen hátrányai vannak a bolti gluténmentes késztermékeknek (mint kekszek, tészták, kenyerek, reggeliző pelyhek, rágcsák, cukrásztermékek): általában kukorica az alapjuk, amelyre szintén nagyon sokan érzékenyek, tele vannak adalékanyagokkal, a tápanyagtartalmuk viszont csekély. Ezzel szemben, azok a természetesen gluténmentes alapanyagok, amelyek (nagyjából) feldolgozás nélkül kerülnek az asztalunkra, adalékanyagot nem (vagy csak nagyon keveset), tápanyagokat viszont nagyon sokat tartalmaznak.

Mik a természetesen gluténmentes élelmiszerek?

Szerencsére sok gabonafélében természetes módon hiányzik a glutén, és a gyümölcsök, zöldségek húsok is gluténmentesek- így akkor sem kell éheznünk, ha egészségesen szeretnénk ily’ módon táplálkozni.

Az alábbiakban felsorolt ételek mindegyikét bátran ehetjük:

Gluténmentes gabonák és álgabonák/magok: rizs, kukorica, zab, quinoa, köles, hajdina, tápióka, chia, cirók, nyílgyökér, amarant

Egyéb gluténmentes élelmiszerek: az összes gyümölcs és zöldség, húsok, halak, belsőség, tengeri herkentyű, tojás, hüvelyesek, diófélék, olajos magok, ezekből készült termékek (pl. növényi tejek), zsírok

Megjegyzés: ha mindenképpen gluténmentes étrendet kell tartanod, pl. cöliákia miatt, akkor csak kifejezetten gluténmentes zabot fogyassz! Erre azért van szükség, mert ugyan a zab alapvetően gluténmentes, ugyanakkor a feldolgozás során (betakarítás, szállítás, csomagolás) gyakran búzával fertőződik, ami egy cöliákiás állapotnál már problémát okozhat.

Ha a fenti, természetesen gluténmentes ételek képzik a táplálkozásod alapját, akkor nem fordulhat elő, hogy hízol ettől az étrendtől, tápanyaghiányod lesz, esetleg túl kevés rostot fogyasztasz.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?