2021.07.20. 17:56:14 9335 248

Glutén sorozat 2. Gluténmentes diéta, hogyan csináld jól? Szakértői cikk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előző cikkemben kifejtettem, hogy milyen negatív hatásai vannak a gluténnak, ami miatt mindenki számára előnyös a gluténmentes táplálkozás, illetve, hogy mely betegségek esetén érdemes mindenképpen elhagyni ezt az összetevőt.

Glutén- enni vagy nem enni? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Glutén- enni vagy nem enni?

Önmagában attól azonban, hogy gluténmentes egy étel, nem lesz feltétlenül egészséges. Vizsgáljuk meg, mire érdemes figyelni, ha gluténmentesen szeretnél táplálkozni!

  1. Ne csak azt nézd, hogy gluténmentes-e, hanem hogy tartalmaz-e más, hasznos tápanyagot? Ha csak a gluténmentességre törekszel, megvan a kockázata, hogy rengeteg olyan élelmiszert fogsz vásárolni, amin ugyan ott virít a ’gluten-free’ felirat, viszont más tápanyagokból sem tartalmaz sokat. Ilyenek a gluténmentes kekszek, édességek, kenyerek és péksütemények, tészták és cukrásztermékek. Természetesen lehet ilyen termékeket is venni, de törekedj arra, hogy ne ezek adják a táplálékod nagy részét.

  2. Ne csak a gluténtartalmat nézd, hanem a cukor mennyiségét és a kalóriát is! A gluténmentes bolti termékek általában nem cukormentesek, sőt, néha még magasabb is a cukortartalmuk, mint a glutént tartalmazó hasonló termékeknek. Figyelj oda, hogy mennyit eszel ezekből! Sajnos sokan azt gondolják, hogy önmagában a gluténmentességgel egészségesebb vagy fittebb lesz a táplálkozásuk, pedig ez így nem igaz, sőt, akár hízhatunk is a glutén elhagyása mellett.

  3. Nézd meg a címkét! A bolti gluténmentes késztermékek általában rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, amelyek felhalmozódhatnak a szervezetünkben. Mindig olvasd el a címkét, és válaszd a kevesebb felesleges összetevőt tartalmazó termékeket.

  4. Figyelj arra, hogy milyen gluténmentes gabonából készült az adott termék! A legtöbb bolti gluténmentes keksz, kenyér és tészta alapja a kukorica, ami természetesen gluténmentes. Ugyanakkor a kukorica egy sokak által nehezen tolerált növény, így a gluténhez hasonlóan emésztési problémákat okozhat (főleg, ha hirtelen megnöveled a fogyasztását).

Mi együnk akkor, ha jól szeretnénk gluténmentesen táplálkozni?

Ha nem csak gluténmentesen, de valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni, esetleg még súlyt is szeretnénk veszíteni, akkor részesítsük előnyben a természetes módon gluténmentes alapanyagokat a bolti késztermékek helyett. Ezekről részletesen a következő cikkemben írok.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...