2015.07.16. 16:07:58 9117 226

Fogyókúrás tévhitek, amiket jobb, ha elfelejtesz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az internet segítségével csak úgy terjednek a jobbnál jobb fogyókúrás tippek, trükkök és praktikák, mit fogyasszunk és mit ne, milyen ételeket iktassunk ki teljesen a diétánkból. Van, ami valóban hasznos tipp, ám akadnak közöttük jócskán tévhitek is.

Fogyókúra, diéta, megvonás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogyókúra, diéta, megvonás

1. A tisztítókúráktól fogyni fogsz.

Hatalmas tévhit. A rövid tisztítókúráktól lehet, hogy laposabb lesz a hasad, mert alig viszel be valamit a szervezetedbe, de amint visszatérsz a normális kerékvágásba a kis puffadás is vissza fog jönni, kilókat pedig egészen biztos, hogy nem fogsz ledobni egy egynapos léböjt kúra alatt vagy a gyümölcsnapon. Hatásos csupán az lehet, ha hosszú távon egészséges étkezési szokásokat vezetsz be, azaz szépen apránként életmódot váltasz.

2. Ha egy bizonyos ételfajtát kiiktatsz, fogyni fogsz.

Vegyük csak sorra! Volt idő, amikor a zsírt kiáltották ki bűnösnek, és a legkisebb zsírdarabkákat is levágtuk még a csirkemellről is, és light ételeket fogyasztottunk. Aztán kiderült, hogy a zsírra igenis szüksége van a szervezetnek, így nem jó megoldás, ha teljesen kiiktatjuk. Ma pedig a szénhidrátmentes, gluténmetnes, laktózmentes, mindenmentes diéták korát éljük.

Mindig van egy bűnös, amit a legjobb, ha teljesen kiiktatunk az étrendünkből... Igen ám, de szénhidrátra is szüksége van a szervezetnek, hogy energiánk legyen. A glutént és a laktózt a nem allergiásoknak pedig felesleges kiiktatniuk, mert ma az a divat. Mit (t)egyél tehát? Egyszerűen étkezz változatosan, és ne ess túlzásba semmiből, kerüld a végleteket. Ha egy nap túlzásba vitted mondjuk a szénhidrátfogyasztást, akkor a következő napokon fogd vissza magad. Tekints globálisan az étkezésre is!

3. A bio és a természetes jelző azt jelenti, hogy diétás is.

Nem, nem azt jelenti. Attól, hogy a hús vagy a tojás bio, attól még ugyanannyi kalóriát fog tartalmazni. A természetes összetevők sem azt jelentik, hogy fogyókúrás a készítmény, csupán annyit, hogy „elvileg” nem tartalmaz mesterséges alapanyagokat. A legjobb, ha mindig elolvasod a címkét. Ne hagyd, hogy félre vezessenek ezek a megtévesztő feliratok.

4. A jó zsírok segítenek a fogyásban.

Félig mítosz. Egy bizonyos pontig valóban segíthetnek a szervezetednek, hiszen egészségesebb az olívaolaj, mint a vaj, satöbbi, de attól még zsírok ezek is. Itt is a mértékletesség a kulcsszó. Ne tarts teljesen zsírmentes diétát, hiszen a testednek hiányozni fog. Te sem leszel elégedett, és a zsírok helyett cukros dolgokkal akarod majd tömni magad. A zsírban grammonként kilenc kalória van (az egészséges zsírokban is), a fehérjében és a szénhidrában pedig négy. Szóval ne használj végtelen mennyiségű olívaolajat, és ne fald az avokádókat, hanem mértékkel fogyaszd ezeket is, ha fogyni akarsz.

5. Ha szigorú diétát követsz, akkor nem kell sportolni.

Az igaz, hogy az étkezés jobban nyom a latban, mint a mozgás, ha csak a súlyvesztést vesszük figyelembe – ezt kutatásokkal is bizonyították. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a mozgást hanyagolhatod. Először is a kettő együtt még mindig sokkal hatékonyabb, mint önmagában az étkezés. Másodsorban, ha fogysz, a bőröd veszíteni fog feszességéből és lógni fog. Ezt a mozgással megelőzheted. Harmadszor pedig, a testnek mindenféleképpen szüksége van a sportolásra, így a mozgással akkor se hagyj fel, ha éppen nem fogyókúrázol, és itt vége a történetnek. :)

Ezzel ráadásul elkerülheted a jojó-effektust is. Ne csak az edzések idejére légy aktív, hanem törekedj erre egész nap, mindennap. Lépcsőzz, állj fel telefonbeszélgetés közben, sétálgass fogmosás közben, menj gyalog a boltba! Sok kicsi sokra megy.

Ha kíváncsi vagy milyen fogyókúrás típus vagy, kattints ide!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...