2015.12.02. 11:26:40 11172 329

Ezt tedd reggel, hogy hatékony legyen az egész nap!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ó, azok az álmos téli reggelek. Még sötét van, amikor csörög az óra, és beleborzongunk, ha a ránk váró kinti hidegre gondolunk, sőt, a takaró alól kibújva a lakást is hidegnek érezzük. Nem csoda, ha addig halogatjuk a felkelés pillanatát, ameddig csak lehet. Pedig ez a szokás szabotálhatja az egész napodat!

Boldog, energikus reggel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog, energikus reggel

Melyik az a 10 szokás, amit reggelente érdemes elsajátítanunk?

1. Vesd be az ágyat!

Ezzel az egyszerű feladattal azt mondod az agyadnak, hogy vége van a pihenésnek, kezdődhet a nap. Plusz megakadályozod annak a lehetőségét, hogy vissza akarj dőlni 10 percre. :) Ezenkívül, este sokkal jobban fog esni bebújni egy frissen vetett ágyba, felrázott párnákkal, rendezett lepedővel és takaróval, mintha egy nagy kupacba kellene belefeküdnöd. Persze a te döntésed... De legalább egy gyors párnarázogatás, lepedő simítás és takaró félbehajtás jó, ha belefér az idődbe.

2. Ne használd a szundi gombot!

Ma reggel hányszor nyomtad ki a telefonod ébresztőjét, mielőtt ténylegesen felkeltél volna? Igazából senki sem szeret így ébredni, de nagy a kísértés... Ha hatékonyan szeretnéd indítani a napodat, akkor ne használd ezt a funkciót! Azok a köztes 5-10 percek úgysem olyan pihentetőek, sőt, a megkezdett, de be nem fejezett alvási ciklusoktól, csak fáradtabb leszel! Kelj akkor, amikor ténylegesen ébreszt az órád, elvégre nem véletlenül állítottad be arra az időpontra, nem igaz?

3. Minél kevesebb dologról dönts reggel!

Oké, túl sok döntési helyzetbe nem kerülünk ilyenkor, de akkor is ott van a kérdés: Mit vegyek fel? Vagy, hogy mi legyen a reggeli? Reggel nehezebben hozunk döntéseket, ez tény. Ha rosszul választjuk ki a ruhát vagy a reggelit, vagy éppenséggel nem bírunk dönteni, és egy csomó időt elpazarolunk vele, akkor az egész nap fuccsba mehet.

Itt két választási lehetőséged van: 1. Kitalálsz magadnak egy egyenruhát, amit nap mint nap viselhetsz, illetve ugyanazt fogyasztod reggelire (pl.: 1 banán és egy joghurt). 2. Előző este kikészíted, hogy mit szeretnél másnap felvenni, és a reggelidet is előre elkészíted (szendvics).

4. Először azt csináld meg, amit muszáj!

Ha szeretsz reggelente zuhanyozni, vagy otthon reggelizni stb. akkor ezeket csináld meg először, illetve, amit szükséges (fogmosás, WC). Utána jöhetnek az olyan opcionális dolgok, mint a telefon babrálása, a hírek meghallgatása vagy elolvasása, természetesen csak akkor, ha maradt rá idő.

5. Ragaszkodj a menetrendhez!

Ha változás van, az egészen biztos, hogy hátráltat. A legjobb, ha akkor is ragaszkodsz a rutinhoz, vagy legalább agyban végig pörgeted a feladatokat, ha valami közbe jött, hogy minden fontos dolgot elvégezz, és ne maradjon ki például a fogmosás.

6. Egyél reggelit!

Persze nem mindegy, hogy mit fogyasztasz reggelire. Az ideális étel a nap kezdetén valami olyan, ami kellő energiával ellát, de nem nehezíti el a hasad. Van, aki a szénhidrát, van aki a fehérjedús reggelire esküszik, bármelyik is legyen a favorit, fogyaszd minden reggel, így segíthetsz a szervezetednek a gyorsabb ébredésben. Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem. Minden reggel igyál meg egy pohár vizet.

7. Tégy valamit már reggel, amitől boldog leszel!

Azt mondják, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy morgós reggeleink legyenek. :) Ennek fényében találj ki magadnak valami apróságot, amit reggelente elvégezhetsz és boldoggá tesz! Például olvass el egy idézetet, vagy mottót, amitől jobb kedvre derülsz. Nekem könnyű dolgom van, mert minden reggel egy ultravidám kiskutya vár ugrálva, gondolkoznom sem kell, hogy mi tehetné örömtelibbé a reggeleimet! :)

8. Kontrolláld az időt, amit a zuhany alatt töltesz!

Egy meleg zuhany reggel kellőképpen ellazíthat ahhoz, hogy megfeledkezz az időről. Használd ki a telefonod időzítő funkcióját, és ne tölts több időt a zuhany alatt, mint amennyit ténylegesen lehet. A reggel nem a hosszas fürdőzés időszaka.

9. Ne nézd meg a telefonodat!

Reggel nehéz ellenállni, hogy ne nézzünk rá a telefonunkra, főleg, hogyha azt használjuk ébresztő óraként is. Kinyomjuk a csörgést, és rögtön szembesülünk a ténnyel, hogy 5 új üzenet érkezett az e-mail fiókunkba, vagy hogy valaki lájkolta a képünket Facebookon. Nehéz ellenállni a kísértésnek, és rögtön azon kaphatjuk magunkat, hogy 20 perc elment a semmire. Nem reggel van ennek az ideje...

10. Meditálj!

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a reggeli meditáció segít a stresszoldásban, és növeli a koncentrációs képességet. Nem kell nagy dologra gondolni! Már öt perc is elég. Ahelyett, hogy a telefonodat csekkolnád, maradj csendben az ágyban, és próbáld meg kiüríteni az agyad, vagy mondogass egy mantrát, ha az segít.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...