2020.07.06. 18:00:26 12100 345

Ezért (is) egyél spárgát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem egyszer írtunk már szép szavakat a spárgáról, főként receptek vonatkozásában. Ám nem csak mennyei íze miatt érdemes fogyasztanunk az úri zöldséget! Az egészségünk is meghálálja, ha gyomrunkat spárgából készült ételekkel kényeztetjük akár tisztító kúra részeként is!

Spárga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spárga

Évszázadok óta tartó népszerűségét szuper állagának és nagyszerű ízének egyszerre köszönheti. Két dolog miatt mégis sokáig urizálásnak tartották: magas ára és az elkészítési körülmények miatt. Ha rászántuk azt a bizonyos összeget, akkor még meg kell hámoznunk és a végét, a fás résznél le kell vágnunk. Jóval egyszerűbb dolgunk van, ha zöld spárgát választunk, hiszen hámozni sem kell és a vége is pontosan addig fás, ahol eltudjuk törni.

Hogyha teljesen felszámolnánk az elkészítéssel járó macerát, a konzerv verziót egyenesen nekünk találták ki!

Erre figyelj, amikor spárgát vásárolsz!

A fehér spárga erősebb, karakteresebb ízű, a zöld pedig enyhébb ízű, de könnyebb vele elbánni is. A fehér típusban termesztési módjának köszönhetően nem termelődik klorofill, ennyi mindössze a különbség. Igyekezzünk friss spárgát venni. Ha kettő darabot egymáshoz koccintunk az üzletben, érezhetjük, hogy mennyire friss zöldséggel van dolgunk, de a hajlékonysága is útmutató lehet. Mielőtt a kosarunkba tennénk, ellenőrizzük, hogy végek nincsenek kiszáradva, megrepedezve!

Korábban bővebben írtuk a spárga feldolgozásának praktikus módjáról, ráadásul egy szuper, rendhagyó spárgás recepttel készültünk! Most pedig azt is eláruljuk, hogy mit tesz a testeddel a spárga.

Egészségünkre gyakorolt hatása

Vastagon tartalmaz A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokat, folsavat, vasat, kalciumot, cinket, káliumot, magnéziumot, szelént, mangánt és foszfort is, tehát megtaláljuk benne a legtöbb létfontosságú nyomelemet és a legfontosabb vitaminokból is jó néhányat.

Az egészséges immunrendszer alapja, hogy szervezetünk folyamatos, megfelelő mértékű ellátást kapjon nyomelemekből, ásványi anyagokból, vitaminokból, ebben pedig a spárga fogyasztás komoly segítség.

Magas élelmi rost tartalmához alacsony kalóriatartalom párosul, ráadásul arányaiban hatalmas vízmennyiség van benne (közel 90%) ezért fogyókúrába, diétába jól beilleszthető. Laktató, ám csökkenti a puffadást, székrekedést, rendezi a bélmozgással kapcsolatos fennakadásokat. A vastagbélben élő pozitív hatású baktériumokra a spárga inulin tartalma gyakorol jótékony hatást. Grátiszként enyhe vízhajtó hatásával segít a vizesedésen, vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatása ezek mellett már igazán csak hab a tortán. Antioxidáns tartalma küzd a sejtjeinket támadó szabad gyökök ellen, tehát még a fiatalságunkat megőrzését is sejt szinten támogatja.

Ne menjünk el szó nélkül a B-vitamin és folát tartalom mellett sem. Ezek a tápanyagok az idegvédelemben játszanak nagyon fontos szerepet; lassítják az agyban végbemenő öregedési folyamatokat, segítenek megelőzni a neurodegeneratív betegségeket, úgy, mint a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór.

Forrás: hazipatika.com, egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...