2020.07.06. 18:00:26 12175 345

Ezért (is) egyél spárgát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem egyszer írtunk már szép szavakat a spárgáról, főként receptek vonatkozásában. Ám nem csak mennyei íze miatt érdemes fogyasztanunk az úri zöldséget! Az egészségünk is meghálálja, ha gyomrunkat spárgából készült ételekkel kényeztetjük akár tisztító kúra részeként is!

Spárga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spárga

Évszázadok óta tartó népszerűségét szuper állagának és nagyszerű ízének egyszerre köszönheti. Két dolog miatt mégis sokáig urizálásnak tartották: magas ára és az elkészítési körülmények miatt. Ha rászántuk azt a bizonyos összeget, akkor még meg kell hámoznunk és a végét, a fás résznél le kell vágnunk. Jóval egyszerűbb dolgunk van, ha zöld spárgát választunk, hiszen hámozni sem kell és a vége is pontosan addig fás, ahol eltudjuk törni.

Hogyha teljesen felszámolnánk az elkészítéssel járó macerát, a konzerv verziót egyenesen nekünk találták ki!

Erre figyelj, amikor spárgát vásárolsz!

A fehér spárga erősebb, karakteresebb ízű, a zöld pedig enyhébb ízű, de könnyebb vele elbánni is. A fehér típusban termesztési módjának köszönhetően nem termelődik klorofill, ennyi mindössze a különbség. Igyekezzünk friss spárgát venni. Ha kettő darabot egymáshoz koccintunk az üzletben, érezhetjük, hogy mennyire friss zöldséggel van dolgunk, de a hajlékonysága is útmutató lehet. Mielőtt a kosarunkba tennénk, ellenőrizzük, hogy végek nincsenek kiszáradva, megrepedezve!

Korábban bővebben írtuk a spárga feldolgozásának praktikus módjáról, ráadásul egy szuper, rendhagyó spárgás recepttel készültünk! Most pedig azt is eláruljuk, hogy mit tesz a testeddel a spárga.

Egészségünkre gyakorolt hatása

Vastagon tartalmaz A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokat, folsavat, vasat, kalciumot, cinket, káliumot, magnéziumot, szelént, mangánt és foszfort is, tehát megtaláljuk benne a legtöbb létfontosságú nyomelemet és a legfontosabb vitaminokból is jó néhányat.

Az egészséges immunrendszer alapja, hogy szervezetünk folyamatos, megfelelő mértékű ellátást kapjon nyomelemekből, ásványi anyagokból, vitaminokból, ebben pedig a spárga fogyasztás komoly segítség.

Magas élelmi rost tartalmához alacsony kalóriatartalom párosul, ráadásul arányaiban hatalmas vízmennyiség van benne (közel 90%) ezért fogyókúrába, diétába jól beilleszthető. Laktató, ám csökkenti a puffadást, székrekedést, rendezi a bélmozgással kapcsolatos fennakadásokat. A vastagbélben élő pozitív hatású baktériumokra a spárga inulin tartalma gyakorol jótékony hatást. Grátiszként enyhe vízhajtó hatásával segít a vizesedésen, vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatása ezek mellett már igazán csak hab a tortán. Antioxidáns tartalma küzd a sejtjeinket támadó szabad gyökök ellen, tehát még a fiatalságunkat megőrzését is sejt szinten támogatja.

Ne menjünk el szó nélkül a B-vitamin és folát tartalom mellett sem. Ezek a tápanyagok az idegvédelemben játszanak nagyon fontos szerepet; lassítják az agyban végbemenő öregedési folyamatokat, segítenek megelőzni a neurodegeneratív betegségeket, úgy, mint a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór.

Forrás: hazipatika.com, egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.

A globalizáció nagyobb hatással van a mindennapi életünkre, mint gondolnánk

A globalizáció életünk minden aspektusának erőteljes meghatározójaként értelmezhető, ami olyan „természetesnek” és „normálisnak” gondolt dolgokban is érezteti a jelenlétét, mint egy avokádó vásárlása a helyi szupermarketben. Az országhatárokon azonban nem csupán termékek lépnek át, hanem különféle kulturális szokások is. Akkor mi is az a globalizáció voltaképpen, és miért nevezhetjük jelentőségteljesnek? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az alábbi sorokban.