2020.04.24. 17:53:31 11141 308

Fenséges, egészséges tavaszi csemegénk: a spárga - recepttel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokat gondolok rá. Azóta, hogy megismertem. A hetek lassan vánszorognak tavasszal. Lesem a percet, órát, mikor érkezik meg hozzám ismét. Mikor tartósabban melegebbre fordul az idő és virágba borulnak a fák, már tudom, idén is biztosan találkozunk.

Spárga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spárga

Szerencsére ez most sem alakult másképp, tegnap újra enyém lett. Először csak messziről, képernyőn keresztül ismerkedtünk, most nem érinthettem, de szerencsére az online rendelés nagy barátom, úgyhogy nyomtam a gombot: Őt kérem!

Megérkezett. Szépen, üdén, frissen. A zöld kabátját viselte. Nagy kő esett le a szívemről, reméltem, hogy élőben is tetszeni fog, és lám, nem okozott csalódást- rendesen bántak vele a zöldség-raktárban.

Amit a spárgáról tudni kell

Mint az szentimentális bevezetőmből kiderült, a spárga az egyik kedvenc zöldségem. Tudtátok, hogy Magyarország spárga nagyhatalomnak számít? Annak ellenére, hogy nálunk kevésbé populáris, mint pl. Ausztriában, Németországban, ahova egyébként nagy mennyiségben exportáljuk.

Nem olcsó zöldséget szeretek és ajánlok, cserébe viszont telis-tele van hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal. Vizelethajtó hatású, gazdag rostban és szénhidrát- zsírtartalma elhanyagolható, így diétás étrendbe is jól beilleszthető. Létezik belőle zöld ill. fehér fajta, ők a leggyakoribban, de lila színben is találhatunk a piacon. Legfinomabb zsenge részük a fejük, ez nagyon hamar megsül/párolódik.

A fehér a legnépszerűbb, ennek íze a leglágyabb. A fej alatt kb.2 cm-rel kell az egészet meghámozni, különben kesernyés lehet. A szár alsó rését mindegyiknél vágjuk le, nehogy fás maradjon! A zöld spárga kissé erősebb ízzel rendelkezik, azonban szintén fenséges, nem tolakodó. Nyersen talán a zöldborsóhoz tudom hasonlítani, itt nem szükséges az egész szárat meghámozni. A lila változat nagyon hasonló a fehérhez, de egy kicsit markánsabb ízre számítsunk, ha ezt kóstolnánk.

Én bármelyiknek örülök, szezonban biztos, hogy minden héten min. egyszer az asztalra kerül valamilyen spárgából készült finomság. Tegnapi vacsoránkhoz a zöld színű változatot választottam.

Ismét megihletett, ez készült belőle:

A RECEPT

A hozzávalók 2-3 főre:

- 500 g friss zöld spárga
- 100 g rizstészta (normál tésztával is helyettesíthető)
- 2 nagy fej fehér hagyma 
- 4 tojás
- ek. vaj
- 2 lap Cheddar sajt
- só
- bors
- chili

Elkészítése:

A spárgákat jó alaposan mossuk meg! (Nálam ecetes fürdőt is kaptak, ki tudja, milyen helyeken jártak előttünk?) Forraljunk fel annyi vizet, amely bőven ellepi, de csak forrás után tegyük bele a spárgáinkat a fazékba, majd adjunk hozzá egy csipet sót és főzzük kb. 6-8 percig! Puhuljon, de maradjon roppanós! A zöld finomságot távolítsuk el a főzővízből, helyére kerülhet a rizstészta, ezt főzzük a csomagolásra írt utasítást követve.

Közben vajon dinszteljük meg a felcsíkozott hagymát (azért fehéret használtam, mert annak édesebb íze szerintem jobban illik a spárgához). A rizstésztát szűrjük le, és a kész spárgával együtt keverjük hozzá a hagymához közéjük dobva egy-két lap Cheddar sajtot! Mindeközben intézzük úgy, hogy még pár lágy tojás is készülhessen, mert, ha ezeket a spárga-tészta-hagyma boglya tetejére helyezzük, kis sóval-borssal - chilivel meghintjük, hát, garantáltan nem fogunk szóhoz jutni az íz orgia okozta gyönyörtől. / elkészítési idő kb.15-20 perc /

Kellemes spárgázást, jó étvágyat kívánok!

(Szerző: KV)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...