2019.10.30. 15:25:03 9020 339

Ezért étkezz rostosan! - A rostok a barátaid
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt mindenki tudja, hogy a rostban gazdag táplálkozás egészséges. De azt, hogy miért, már jóval kevesebben! Olvass tovább és tudd meg, miért érdemes odafigyelned a rostban gazdag táplálkozásra és miket kell ehhez fogyasztanod!

Színes zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes zöldségek

Az élelmi rostok elengedhetetlenül fontosak a szervezetünk normális működéséhez, mert számos folyamat csak akkor zajlik megfelelően, ha rostban gazdag táplálékkal látjuk el a testünket. Természetesen más tényezők is szerepet játszanak, egyik sem kihagyható elem az egészséges étkezésnél, ezért például ne feledkezz meg a víz és fehérje bevitelről sem. De miben segítenek éppen a rostok?

Jelentősen lerövidítik a táplálék bélben töltött idejét, így elkerülhető a székrekedés és ennek igen fájdalmas következménye, az aranyér is. A vastagbél-daganat kialakulásának esélye is csökken a remek működésnek köszönhetően.

A belek egészségét, mikroflóráját is nagyban támogatja, ami a jó immunműködéshez járul hozzá. Elejét veheted a szívkoszorúér megbetegedéseknek is, ugyanis normalizálódik a vér lipidösszetétele.

A vércukor megfelelő szinten tartását és a koleszterinszint csökkentését említve pedig gondolom fel is tettük az i-re a pontot.

De mi is az az élelmi rost, ami ennyire jó?

Igazán konyhanyelven megfogalmazva a növényi táplálékainknak az a része, amit nem tudnak az enzimek megemészteni, ezért nagyrészt a széklettel együtt távoznak. Ám nem változatlan formában távoznak a rostok – a részleges bomlás során nagyon hasznos anyagok szabadulnak fel belőlük (például vitaminok), és sajnos némi kellemetlenséget okozó gáz is… Utóbbin segít, ha többféle rostot viszel be egyszerre, így kevesebb gáz képződik, amely a bélfalon át a tüdőn keresztül kilégzéssel távozni is tud.

Mert bizony többféle rost van

Vízben oldódó és vízben nem oldódóként jellemezhetjük a rostokat. Előbbi a vízben oldódva lassítja a cukor véráramba kerülését, így szabályozva a vércukorszintet és a koleszterint. Megkötik a vizet, ezzel géles állagot nyerve, ami késleltetni vagy akadályozni tudja többek között a cukor felszívódását is. Tehát a szénhidrát anyagcsere jól alakul.

Nézzük, mit csinál ezalatt a vízben nem oldódó típus.

Csökkenti az áthaladási időt, így hozzájárulva a rendszeres és normális bélmozgáshoz és székletürítéshez. Vízmegkötő tulajdonságuknak hála lágyítják a végterméket, felszámolva ezzel a privát helyiség megannyi szenvedését. Ráadásul úton a távozás felé felszívják a zsírt és a méreganyagokat és magukkal viszik – így megszabadítva a tested egy halom haszontalan, kártékony molekulától.

Tehát mindkettőre szükségünk van. A jó hír, hogy könnyen és élvezetesen hozzájuk juthatsz.

Élelmi rostokkal tömve vannak ugyanis a gyümölcsök, például a körte, eper, málna, ribizli, szeder. De természetesen a zöldségek sem hullnak ki a rost-án! A hüvelyesek dugig vannak rosttal, úgyhogy elő a borsóval, babokkal, csicseriborsóval és a lencsével. Aztán ott vannak még a hagymafélék, a kukorica, a brokkoli, kelbimbó és az articsóka is, a teljesség igénye nélkül.

Az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, zab és korpakészítmények szinten gazdag rosttartalommal örvendeztetik meg a bélrendszered!

Forrás: wellandfit.hu/dieta/2017-02/ezert-fontosak-a-rostok-a-testednek/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Gurulj két keréken a jobb létért

A kerékpározás sokak szívébe és mindennapi sporttal egybefonódó hobbi tevékenységébe belopta magát. Sokan úgy vélik, hogy a kétkerekes mozgásforma bizonyult az egyik legjobb döntésnek az életükben, mely segítette őket egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet kialakításában. Milyen hatásokkal számolhatunk, ha felpattanunk a fémparipánkra?

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.