2017.11.16. 11:18:39 14278 408

Ételek, amiket ételmérgezéssel foglalkozók soha nem ennének
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van néhány étel, amit akkor sem ennék meg, ha farkaséhes lennék és nem lenne másik opció... Ilyen például számomra a pacal - tudom, sokan szeretik, de én inkább nem is részletezném, hogy miért nem tudná az atyaúristen sem belém diktálni. A velőt például megeszem, vagy a tatár beefsteak is jöhet, pedig az nyers hús! Vajon egy ételmérgezéses szaki erre mit mondana?

Friss narancslé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Friss narancslé

Bill Marler, ételmérgezéses ügyekkel foglalkozik már majdnem 20, és van néhány étel, amit egészen biztos, hogy nem enne meg. Az évek meg rutin, ugyebár... Lássuk.

1. Nyers csírák

Nagy divat manapság salátákban, köretekben, szendvicsekben, sőt, akár dekorációként használni a különböző csírákat, mint például a búzacsíra vagy a lencsecsíra. Télen jól jöhet a tápanyagtartalmuk, amikor egyébként is kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz juthatunk hozzá. Ugyanakkor potenciális fertőzésforrás, mivel a csírák közege ideális táptalaj a baciknak és a gombáknak is... Erről itt írtunk részletesebben, és azt is megtudhatod, hogyan kerülheted el az ebből eredeztethető fertőzéseket>>

2. Osztriga

OsztrigaOsztriga
A nyers tengeri ételekkel az a probléma, hogy a tengerek, óceánok vize sajnos fokozatosan melegszik, amely kedvez a mikrobák, baktériumok szaporodásának. Egy nyers étel fogyasztása egyébként is kockázatos, hiszen nem tudhatjuk, hogy mennyire friss az étel, ha egy étteremben rendeljük meg, és otthon is veszélyes lehet ilyet fogyasztani. Nem csoda, hogy az elmúlt években nőtt azoknak az ételmérgezéseknek a száma, amely tengeri herkentyűkhöz köthető. Csak megbízható helyeken fogyasszunk ilyesmit. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi szívfájdalom nélkül mondunk nemet eme drága és veszélyes fogásra. :)

3. Pasztörizálatlan gyümölcs- és zöldséglevek

Jól hangzik a frissen facsart narancslé egy étteremben vagy kávézóban, de valójában nagyon kockázatos ezek fogyasztása. Tudniillik nem tudjuk, hogy tényleg frissen facsarták-e, megfelelően tiszta eszközökkel, vagy ha nem éppen friss, akkor pontosan mikori... Ha 1 napnál régebbi, akkor már kockázatos. Ha a pasztörizálást kihagyják, akkor megnő a fertőzésveszély.

A pasztörizálás egyébként nem más, mint az italok, ételek (gyümölcslevek, tejek, sörök, konzervek stb.) 60-90 fok közötti hőkezelése, melyet aztán hirtelen le is hűtenek. Az UHT tejtermékeket 140 fokra hevítik, így még hosszabb lesz az eltarthatóság. A hő hatására elpusztulnak a mikrobák, melyek fertőzéseket, illetve gyors savanyodást okoznak.

4. Nyers húsok

E. Coli és szalmonella fertőzést hordozhatnak a különböző húsfélék, ezért minimum 160 fokon kell őket hőkezelni, hogy ezeket a baktériumokat elpusztítsuk. Azaz ha steaket rendelünk, az minimum közepesen átsült legyen, és ne véres...

5. Lágy tojás, nyers tojás

Ugyan a tojástól manapság már ritkán lehet szalmonella fertőzést kapni, azért nem árt óvatosnak lenni, és a teljes lágyságnál egy picit sűrűbb állagra törekedni. Ha még hideg is marad a sárgája, akkor eléggé alul főztük illetve sütöttük.

6. “Mosott” zöldségek

A konyhakész salátás zacskóktól óvakodjunk, vagy mossuk meg őket otthon még egyszer. (Folyó hideg víz alatt, egy szűrőben, minimum 1 percig, alaposan átforgatva.) A szakértő szerint minél több kézbe kerül egy nyers termék, annál nagyobb a fertőzés esélye, és ki tudja milyen alapos volt az az állítólagos mosás...

Forrás: businessinsider.com/what-a-food-poisoning-expert-never-eats-2017-6

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?