2015.01.15. 14:33:43 9572 51

Miért fogyassz csírákat és miért ne?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különböző csírák ideális vitamin- és ásványi anyag források lehetnek a téli időszakban. Dúsíthatjuk vele a salátánkat, feldobhatjuk a szendvicsünket és gusztusos dekorációt is készíthetünk belőlük. A boltokban rengeteg különböző fajta csírához hozzájuthatunk, amelyek nemcsak kinézetükben, hanem ízvilágukban és az egészségre gyakorolt hatásukban is különbözhetnek egymástól.

Csírák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csírák

Ha saját otthonodban szeretnél csíráztatni, akkor csakis erre a célra alkalmas magokat vásárolj bio- vagy reform boltokban. Ennek a cikknek nem célja, hogy a csíráztatás művészetével megismertessen, csupán szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az elhanyagolt kis élőlényekre, amelyek koncentrált formában tartalmaznak minden vitamint, ásványi anyagot. Ezenkívül a bizonytalan vagy nem megbízható forrásból származó csírafogyasztás veszélyeire is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Melyik csíra mire jó?

A legnépszerűbb csírák hatásai a teljesség igénye nélkül (összefoglalás a tudatosvasarlo.hu oldalról):

Búzacsíra

B-17 vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.

Hajdinacsíra

Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.

Zab-, rozs-, búzacsíra

Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.

Lencsecsíra

Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.

Szójababcsíra

Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.

Zöldborsócsíra

Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.

Fokhagymacsíra

A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.

Hagymacsíra

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.

Mire ügyelj, ha csírát fogyasztasz?

A tudatosvasarlo.hu óvatosságra inti a csírafogyasztókat egy kanadai kutatásra hivatkozva, mely szerint a csírák a közepesen veszélyes növényi eredetű élelmiszerek közé tartoznak. Miért? A látszólag ártalmatlan kis növények előállítása során nemcsak az izgalmas csírák, hanem egyéb baktérium és más kórokozótörzsek is megtelepedhetnek, mivel a nedves, párás, meleg környezet, ami a csíráztatáshoz kell, a számukra is ideális. Nem kell Einsteinnek lenni, hogy belássuk ez a megállapítás helyénvaló. Ráadásul a termesztés és szállítás során akár Salmonella és E. colli baktériumokkal is szennyeződhetnek, amely lázat és gyomorproblémákat okozhat a fogyasztás után.

Egy-két jó tanács a fertőzések elkerülése érdekében a tudatosvasarlo.hu-ról:

  • Nem ajánlott csírák fogyasztása gyermekeknek, időseknek, terhes nőknek és legyengült immunrendszerrel sem.
  • Csak hűtött terméket vásároljunk meg, kellemetlen szagú csírát ne fogyasszunk el.
  • Ne érintkezzünk puszta kézzel a csírával, amit dobozból veszünk ki (csipesz és gumikesztyű használata javasolt)
  • Étteremben ne együk meg a dekorációnak használt csírákat.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.