2016.03.01. 15:52:01 12384 404

Csökkentsd a rossz koleszterinszinted ezzel a 10 étellel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyáltalán nem ismeretlen és új keletű dolog, hogy bizonyos ételekkel javíthatunk vagy ronthatunk vérünk LDL, azaz rossz koleszterinszintjén, amely hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához. Már csak az a kérdés, hogy pontosan melyek azok az ételek, amelyek ténylegesen segíthetnek.

Étcsoki | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étcsoki | Fotó: 123rf.com

A koleszterinszint kétfajtából tevődik össze: LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), a rossz koleszterin és HDL (magas sűrűségű lipoprotein), a jó koleszterin. Ha túl sok LDL kering a vérrel, akkor olyan falakat építhet az artériában, ami miatt kevesebb vér jut az agyhoz és a szívhez. Ezt nevezzük érszűkületnek. A HDL segít eltávolítani a rossz koleszterint az erek faláról, így megelőzi az artériák eltömődését. Lássuk, milyen ételek segíthetnek az LDL, azaz a rossz, egészségtelen koleszterinszint csökkentésében!

1. Étcsokoládé

Az étcsokoládéban és a keserű kakaóporban található flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek segítenek az LDL koleszterinszint csökkentésében a webmd.com információi szerint. Arra azonban figyelj, hogy ne ess túlzásokba. ;)

2. Avokádó

Nemcsak az avokádókrém miatt imádjuk az avokádót! Olajsav tartalma hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez a vérben. Szendvicsben és salátában, smoothie-kban is nagyon finom, az íze eléggé semleges, így szinte mindenhez illik. Az avokádóolajat akár főzésre is lehet használni, bár itthon még nem igazán kapható.

3. Vörösbor

A kék szőlő héjában található rezveratrol a vörösborban is ott van, ez az anyag pedig megakadályozhatja a vérrögök kialakulását és csökkentheti az LDL-t. Még egy indok a mérsékelt vörösbor fogyasztásra. De tényleg csak módjával, hiszen a túl sok alkohol egyéb betegségek és egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

4. Tea

Az egészségügyi weboldal információi szerint a fekete és a zöld teai is tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek akár a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. A cukorfogyasztást azonban fogjuk vissza. ;) A zöld tea több antioxidánst tartalmazhat, mivel kevésbé feldolgozott, mint a fekete társa.

5. Csonthéjasok, magvak

A dió, a pisztácia és a mandula is segíthet a koleszterinszint csökkentésében, mivel gazdag többszörösen telítetlen zsírokban. Salátába keverve, vagy csak úgy magában is tápláló csemege, naponta egy maréknyinál többet azonban ne fogyasszunk, mivel magas a kalóriatartalma is.

6. Teljes kiőrlésű gabona

A barna rizs, a zabpehely és a teljes kiőrlésű termékek, magas rost tartalmuknak köszönhetően, csökkenthetik a koleszterin véráramba jutását. A fehér lisztből készült tésztát és kenyeret cseréld teljes kiőrlésűre, a fehér rizs helyett válaszd a barnát, reggelire vagy tízóraira pedig fogyassz zabpelyhet banánnal, almával vagy más magas rost tartalmú gyümölccsel.

7. Tengeri halak

A lazac, a fehér tonhal, a szardínia mind rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segíthet a trigliceridek csökkentésében a vérben. Ezeket azonban inkább grillezve vagy sütve fogyasszuk és ne bő olajban kisütve.

8. Olívaolaj

Igazából, a koleszterinszint szempontjából bármilyen növényi olaj jobb választás, mint az állati eredetű zsiradékok. Az olívaolaj is gazdag olyan zsírsavakban, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkenéséhez.

9. Hüvelyesek

A bab, a csicseriborsó és a lencse is gazdag olyan oldható rostokban (a rostokat kétcsoportra bonthatjuk oldhatatlan és oldható), amelyek a vérben a koleszterinhez kapcsolódva, gyakorlatilag kivezetik azt a szervezetből.

10. Gyümölcsök

A körte, az alma, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök is segíthetnek a koleszterin elleni harcban magas pektin tartalmuknak köszönhetően. A pektin egy rostfajta, amely szintén az oldható rostok kategóriájába tartozik.

Végezetül néhány tévhit és az igazság a koleszterinről: Koleszterin ki mit tud>>

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...