2014.04.25. 07:00:00 8496 88

Koleszterin ki mit tud?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koleszterin önmagában nem egészségtelen dolog, de mivel általában egyszerűen csak ennyit mondunk: „Magas volt a koleszterinszintje és elzáródtak az erei”, ezért elterjedt az a tévhit, hogy a koleszterin rossz. Pedig több fajtáját is megkülönböztetjük, és az egyik kifejezetten jót tesz az egészségednek, sőt, a szervezeted állítja elő. Akkor válik egészségtelenné, ha túlsúlyba kerül egy bizonyos típusa és felborul az egyensúly. A húsvéti sonka-tojás lakoma után ideje tisztázni:Te mit tudsz a koleszterinről? Teszteld magad és ismerd meg a tévhiteket!

Húsvéti sonka - mennyi koleszterint fogyasztottál? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti sonka - mennyi koleszterint fogyasztottál?

Tévhitek a koleszterinről – igaz vagy hamis?

Csak a felnőtteknek kell a koleszterinszintjét ellenőrizni. A gyerekeknek nem lehet magas a koleszterinszintje.

Természetesen hamis. A kutatások azt mutatják, hogy a zsír lerakódása már gyermekkorban elkezdődhet, és lassan folytatódik felnőttkorban is. Azok a gyerekeknek, akik magas rizikó faktorú családból származnak, rendszeresen kell ellenőriztetniük a koleszterinszintjüket.

Rizikófaktorok: szülők magas koleszterinszinttel, szívbetegség a családban 55 éves kornál korábban. A magas koleszterinszint öröklődhet, ebben az esetben az életmódváltás kevésnek bizonyulhat, tehát leendő gyermekeink egészségének az érdekében is ügyeljünk az étkezésre.

Csak egy számot kell tudnom, ez pedig a teljes koleszterinszintem.

Hamis. A koleszterinszint kétfajtából tevődik össze: LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), a rossz koleszterin és HDL (magas sűrűségű lipoprotein), a jó koleszterin. Ha túl sok LDL kering a vérrel, akkor olyan falakat építhet az artériában, ami miatt kevesebb vér jut az agyhoz és a szívhez. Ezt nevezzük érszűkületnek. A HDL segít eltávolítani a rossz koleszterint az erek faláról, így megelőzi az artériák eltömődését.

A koleszterint az ételekkel viszem be a szervezetembe.

Hamis. Csak egy részét visszük be étkezés során, a szervezet maga is termel koleszterint, még pedig a máj feladata ennek a szabályozása és szétosztása a szervezet sejtjeiben. Az LDL és a HDL típusú koleszterint is bevihetjük a szervezetbe a táplálkozás során. HDL-t, azaz védő koleszterint tartalmaznak a különböző halak és a csirkehús, míg a sertésnek a LDL tartalma magasabb. Ügyelni kell az étkezésre, hogy a szervezetben ne boruljon fel az anyagcsere-szabályozás egyensúlya a túlzott koleszterinbevitel következtében.

Ha magas a koleszterinszintem, akkor csak gyógyszereket kell szednem.

Hamis. Először a saját házunk táján kell söprögetnünk. Dohányzol? Túl sok zsíros ételt eszel? Kevéset mozogsz? Ha helyre akarod billenteni az egyensúlyt, akkor először le kell szoknod a káros szokásokról és fel kell venned néhány jót. Tehát a gyógyszeres kezelést megelőzőleg diéta és edzés javasolható, valamint le kell szokni a cigarettáról. Ha ez sem segít, akkor lehet szükség a gyógyszeres kezelésre, ám emellett is szükség lesz a szívbarát életformára.

A magas koleszterinszint érszűkületet okoz.

Ez természetesen igaz. A magas koleszterinszintnek köszönhetően könnyebben épülnek azok a lerakódások, amelyek végül elzárhatják az artériákat. Magas koleszterinszintnek számít, ha az LDL több mint 160 mg/dl, illetve ha több mint 130 mg/dl, és mellé legalább még két rizikófaktor is társul. Az érszűkület, az érelmeszesedés megnöveli szívbetegségek kockázatát.

A vékony embereknek nem kell aggódniuk a koleszterinszintjük miatt.

Hamis. A koleszterintől nem leszünk kövérek, igaz, a túlsúlyos embereknél gyakoribb a magas adat, de a vékonyaknak is rendszeresen ellenőrizni kell a vér koleszterinszintjét. Gyakran azok az emberek, akik kevésbé hízékonyak észre sem veszik, mennyi transzzsírsavat fogyasztottak. Sajnos senki sem ehet büntetlenül azt, amit csak akar.

A tojás egyértelműen növeli a koleszterin szintet.

Húsvét után aktuális kérdés lehet, és a válasz: ez az állítás pár éve megdőlt. Kutatások bebizonyították, hogy napi 1 db tojás nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintet. Ha azonban a tojást más zsíros ételekkel együtt fogyasztjuk, akkor már rossz hatással lehet a szervezetre. Tehát a szalonnás rántotta reggelire nem a legjobb választás, viszont a friss salátával felszolgált főtt tojás az.

Háttér: heart.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.