2014.04.25. 07:00:00 8556 88

Koleszterin ki mit tud?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koleszterin önmagában nem egészségtelen dolog, de mivel általában egyszerűen csak ennyit mondunk: „Magas volt a koleszterinszintje és elzáródtak az erei”, ezért elterjedt az a tévhit, hogy a koleszterin rossz. Pedig több fajtáját is megkülönböztetjük, és az egyik kifejezetten jót tesz az egészségednek, sőt, a szervezeted állítja elő. Akkor válik egészségtelenné, ha túlsúlyba kerül egy bizonyos típusa és felborul az egyensúly. A húsvéti sonka-tojás lakoma után ideje tisztázni:Te mit tudsz a koleszterinről? Teszteld magad és ismerd meg a tévhiteket!

Húsvéti sonka - mennyi koleszterint fogyasztottál? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti sonka - mennyi koleszterint fogyasztottál?

Tévhitek a koleszterinről – igaz vagy hamis?

Csak a felnőtteknek kell a koleszterinszintjét ellenőrizni. A gyerekeknek nem lehet magas a koleszterinszintje.

Természetesen hamis. A kutatások azt mutatják, hogy a zsír lerakódása már gyermekkorban elkezdődhet, és lassan folytatódik felnőttkorban is. Azok a gyerekeknek, akik magas rizikó faktorú családból származnak, rendszeresen kell ellenőriztetniük a koleszterinszintjüket.

Rizikófaktorok: szülők magas koleszterinszinttel, szívbetegség a családban 55 éves kornál korábban. A magas koleszterinszint öröklődhet, ebben az esetben az életmódváltás kevésnek bizonyulhat, tehát leendő gyermekeink egészségének az érdekében is ügyeljünk az étkezésre.

Csak egy számot kell tudnom, ez pedig a teljes koleszterinszintem.

Hamis. A koleszterinszint kétfajtából tevődik össze: LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), a rossz koleszterin és HDL (magas sűrűségű lipoprotein), a jó koleszterin. Ha túl sok LDL kering a vérrel, akkor olyan falakat építhet az artériában, ami miatt kevesebb vér jut az agyhoz és a szívhez. Ezt nevezzük érszűkületnek. A HDL segít eltávolítani a rossz koleszterint az erek faláról, így megelőzi az artériák eltömődését.

A koleszterint az ételekkel viszem be a szervezetembe.

Hamis. Csak egy részét visszük be étkezés során, a szervezet maga is termel koleszterint, még pedig a máj feladata ennek a szabályozása és szétosztása a szervezet sejtjeiben. Az LDL és a HDL típusú koleszterint is bevihetjük a szervezetbe a táplálkozás során. HDL-t, azaz védő koleszterint tartalmaznak a különböző halak és a csirkehús, míg a sertésnek a LDL tartalma magasabb. Ügyelni kell az étkezésre, hogy a szervezetben ne boruljon fel az anyagcsere-szabályozás egyensúlya a túlzott koleszterinbevitel következtében.

Ha magas a koleszterinszintem, akkor csak gyógyszereket kell szednem.

Hamis. Először a saját házunk táján kell söprögetnünk. Dohányzol? Túl sok zsíros ételt eszel? Kevéset mozogsz? Ha helyre akarod billenteni az egyensúlyt, akkor először le kell szoknod a káros szokásokról és fel kell venned néhány jót. Tehát a gyógyszeres kezelést megelőzőleg diéta és edzés javasolható, valamint le kell szokni a cigarettáról. Ha ez sem segít, akkor lehet szükség a gyógyszeres kezelésre, ám emellett is szükség lesz a szívbarát életformára.

A magas koleszterinszint érszűkületet okoz.

Ez természetesen igaz. A magas koleszterinszintnek köszönhetően könnyebben épülnek azok a lerakódások, amelyek végül elzárhatják az artériákat. Magas koleszterinszintnek számít, ha az LDL több mint 160 mg/dl, illetve ha több mint 130 mg/dl, és mellé legalább még két rizikófaktor is társul. Az érszűkület, az érelmeszesedés megnöveli szívbetegségek kockázatát.

A vékony embereknek nem kell aggódniuk a koleszterinszintjük miatt.

Hamis. A koleszterintől nem leszünk kövérek, igaz, a túlsúlyos embereknél gyakoribb a magas adat, de a vékonyaknak is rendszeresen ellenőrizni kell a vér koleszterinszintjét. Gyakran azok az emberek, akik kevésbé hízékonyak észre sem veszik, mennyi transzzsírsavat fogyasztottak. Sajnos senki sem ehet büntetlenül azt, amit csak akar.

A tojás egyértelműen növeli a koleszterin szintet.

Húsvét után aktuális kérdés lehet, és a válasz: ez az állítás pár éve megdőlt. Kutatások bebizonyították, hogy napi 1 db tojás nem befolyásolja negatívan a koleszterinszintet. Ha azonban a tojást más zsíros ételekkel együtt fogyasztjuk, akkor már rossz hatással lehet a szervezetre. Tehát a szalonnás rántotta reggelire nem a legjobb választás, viszont a friss salátával felszolgált főtt tojás az.

Háttér: heart.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.