2015.02.13. 08:45:40 12031 296

Zab - eheted és ihatod is az egészséges gabonát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kása is készült belőle, de egykor sörként sem vetették meg. Aztán jött a zabkorpa, majd a zabpehely. Azt tudjuk, hogy az állatok is szívesen fogyasztják, ám szép lassan, mi emberek is felfedeztük. Rendkívül sokoldalú élelmiszer, az egészséges életmód követői számára szinte nélkülözhetetlen. Rengeteg oka van, amiért érdemes szeretnünk a zabot.

Zab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zab

Leginkább zabpehely formájában találkozhatunk vele, melyet vízben vagy tejben felfőzve, joghurtban vagy kefirben megpuhítva fogyaszthatunk. Ám alapja lehet már sokféle süteménynek, házilag elkészített müzliszeletnek is. A zabpehely megőrlésével kapott zabpehelyliszt remekül szolgál panírozáshoz, főzelékek, mártások sűrítéséhez. A zabkorpa pedig a rosthiányos táplálkozás kialakulásának kitűnő ellenszere.

Zab, az igazi vitaminbomba

Ez a gabona a B-vitaminok csoportjából szinte az összeset tartalmazza, azon kívül még E-vitamint is. Ám nem nélkülöz olyan ásványi anyagokat sem, mint a magnézium, vas, cink, foszfor, kalcium, kálium. De esszenciális aminosavak is megtalálhatóak benne, illetve fehérjetartalma is igen magas. Ami miatt sokan tartanak tőle, az a viszonylag magas kalória tartalma (337 kcal/100 gramm). Ám ezt ellensúlyozza, hogy rengeteg energiát juttat szervezetünkbe, anélkül, hogy gyomrunkat megterhelné.

Idd teaként vagy csobbanj benne egyet!

Gyógyító, illetve pozitív hatását, akár bizonyos betegségek esetén is, nemcsak a természetgyógyászat, hanem a tudomány is elismeri. A természetes módszerek hirdetői mindenek előtt zöld állapotú, vagyis a még virágzás előtt leszüretelt zabot használják. Ilyen formában készíthető belőle tea, mely segíti szervezetünket megszabadulni a méreganyagoktól. Ha a fürdővizünkbe tesszük, segíthet bőrhibák esetén, illetve gondoskodik róla, hogy bőrünk selymes és bársonyos maradjon. Ám rendkívül jót tesz egy ilyen fürdő a reumás és izomfájdalommal „megáldott” végtagoknak is.

Gyógyszer búra, bajra

Már a hagyományos kínai gyógyászatban is ismerték, a vércukorszint szabályozására használták, illetve használják. Nálunk is ajánlják a dietetikusok cukorbetegség, továbbá szívbetegség esetén. Utóbbira jó hatással van, hogy már napi két adag zabpehely, vagy egy csésze zabkása elfogyasztása csökkenti az úgynevezett „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szintjét, akár 8-23%-kal is.

Ballasztanyagainak köszönhetően nagy segítséget nyújthat gyomor-bél panaszok esetén. Ezek az emészthetetlen ballasztanyagok egy védőréteget képeznek a gyomor és a bél falán, megóvva ezzel a nyálkahártyát a savas gyomorsavtól.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

A gluténre, vagy sikérfehérjére való túlérzékenység miatt a vékonybél nyálkahártyája állandó gyulladásban lehet. Ennek tünetei a hányás, hasmenés, fáradtság, súlyvesztés. Alacsony gluténtartalma miatt a tiszta (vagyis más, esetleg magas gluténtartalmú gabonáktól mentes) zabból készült termékeket e betegségben szenvedők is fogyaszthatják. Ám csakis orvosi felügyelet mellett, napi 50 grammnál nem többet.

Forrás: gesundheit.de, biotechusashop.hu, vitalzone.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?