2021.03.19. 16:39:26 7867 244

Bútorfestés - Újítsd fel magad, lépésről lépésre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beleszeretsz egy kicsit viseltes bútorba és felújítanád, vagy a felmenőidtől maradt darabot nincs szíved kidobni? Fesd újra profin, hogy a régi érték új köntösben tovább élhessen – akár a lakásod legszebb ékekén!

Régi varrógép asztal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Régi varrógép asztal

A bútorfestés, ha tartós és szép eredményt szeretnénk, nem merülhet ki annyiban, hogy gyorsan átfutunk a felületen csiszolópapírral, aztán neki esünk egy doboz akrillal. Van egy-két fontos lépés, amit nem érdemes kihagyni. Íme!

Az előkészítés a legfontosabb: Első körben vizsgáljuk meg, hogy a renoválni kívánt bútordarab fából vagy valami préselt, rétegelt lemezből készült. Ha fa, akkor szükség lesz kártevőmentesítésre – ezzel kezdj. Professzionális módszerre kell hagyatkoznod, ahol zárt helyiségben 10-15 nap alatt gázokkal ölik ki a szút a bútorból. Nagyon fontos, mert ha csak egyetlen is marad, nem a felújított, de az összes többi bútorod is kárát láthatja.

Aztán jöhet egy alapos takarítás, az évek során feltapadt por és zsíros kosz eltávolítása. A takarításkor ügyelj az alaposságra, hogy a későbbiekben ne dobja le magáról a festéket. Tisztítószer maradvány sem maradhat az utolsó körben!

Szintén a festék megtapadását segíti a felület érdesítése. Csiszolópapírral dörzsöld át a felületet, nem kell eltávolítani az összes korábbi festéket, csak pattogjon le, ami le akart jönni. Majd, ha ezzel megvagy, javítsd a bútor esetleges hibáit például fa glettel.

Ha ezzel is készen vagy, szedd szét annyira a bútort, hogy minden részéhez megfelelően hozzáférj, takard le a munkaterületed nejlonnal, kartonnal, bármivel, ami az esetleges festékcseppektől megvédi és, ha a bútoron is maradt olyan elem, amit nem festenél le, akkor maszkolószalaggal azt is - az élekhez igazodva pontosan - fedd be.

Festéshez az ún. tejfestékkel jársz a legjobban, porózus felületre egy kis tapadásfokozót is érdemes belekeverned, nem porózus felületen viszont egyből, különösebb alapozás nélkül használhatod. Oszlasd el egyenletesen a felület egy szakaszán a festéket, majd néhányszor még dolgozd át az ecseteddel, széles, hosszú mozdulatokkal.

Az első rétegnél nem a tökéletes fedés, hanem a szép terülés a cél. Kb. 1 óra száradás után mehet a következő réteg, 2-3 már teljesen szép végeredményt ad. Az utolsó réteg totális száradása után kapjon csiszolást 280-as finom csiszolópapírral, majd jöhet a dekorálás. Feldobhatod a bútort szalvétatechnikával, stencilezéssel, füstfóliával, transzfer technikával, vagy bármivel, amit szépnek találsz.

Végül pedig ne maradjon el a felületzárás sem. Válassz a bútor megjelenésének és funkciójának megfelelő lakkot, és egyenletes rétegben vidd fel, majd teljes száradást követően használhatod is új kedvenced!

Forrás: azurbagoly.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.